Изкупиха всички противогрипни ваксини от аптеките

Очаква се още 340 000 броя да бъдат доставени у нас

24.09.2020 | 11:52 Редактор: Виктория Гетова
Изкупиха всички противогрипни ваксини от аптеките

От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хил. за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е така защото всяка година се внасят количества, като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количествата", поясни Костов.

340 хил. противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени.

"Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година. Сега с количествата от 180 хил. - в тези 340 хил. - предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия", добави още Костов.

По думите му не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини.

"Няма повишаване на цените им, защото те имат пределни цени и не може произволно да се вдигат. Цените сега около 22 лева – ваксините вече са четиривалентни, затова и цената е по-висока от преди години", заяви Николай Костов.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки, няма свръхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини зарази пандемията, предава БНР.

"Сега заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си“, допълни Костов.

В аптечната мрежа няма недостиг на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 6 месеца