Кои симптоми отличават грипа и простудата от Ковид-19?

Кашлицата може да се дължи на алергия или астма

16.06.2020 | 06:30 Редактор: Виктория Гетова
Кои симптоми отличават грипа и простудата от Ковид-19?

Вече се стъпва по-рано, сутрин и вечер е студено, което е сигурен показател за настъпването на есента, въпреки хубавото слънчево време през деня. Едва ли има човек, който да не е обезпокоен "как ще го караме" през студеното полугодие, когато освен пандемичният коронавирус ще подновят активността си сезонният грип, вирусите на простудата. Допълнително се добавя усложнението, че учебните занятия се възобновяват, а това означава пълни транстортни средства и движение на много ученици, "разнасящи заразата".

С други думи идва време, в което няма как да не ни се случи да прокашляме, кихнем или дори вдигнем температура, което води след себе си неприятни ситуации в градския транспорт, в обществено пространство, на работа или на училище. Трябва ли за всеки такъв симптом да се притесняваме от Ковид-19 и да се самоизолираме.

Разбира се, отговор на подобни терзания може да даде тестът. Но идва въпросът, ако в месеца и се е случило да прокашляме два пъти и сме част от стандартното семейство от 4 души, тестването би извадило сериозно баланса на семейния ни бюджет.

Затова правилото е: повишим ли температура си оставаме вкъщи, защото при такъв признак при всички случаи трябва да осигурим на тялото покой, и звъним на личния си лекар за инструкции.

Ако прокашляте, трябва да имате все пак някаква представа от какво може да е то: алергия, астма, неврогенна кашлица, кашлица вследствие на тютюнопушене, дразнене на гърлото (заради сух въздух, прах, подправки и др.), задавяне. Щом не можете да си обясните на какво може да се дължи кашлицата, значи също се налага да потърсите личния си лекар за инструкции.

Изследователи от Университета на Южна Калифорния са се опитали да идентифицират първия характерен симптом при няколко състояния, които имат някои сходни оплаквания, като Ковид-19, грип, простуда и алергия, информира Express.

При настинката първият отличителен симптом за засегнатия е възпаленото гърло. Болката в гърлото, неговото зачервяване, без все още други налични оплаквания, е много по-характерно да се появи при обичайните вируси на простудните заболявания.

Според тях при грип първият признак е много по-вероятно да е кашлицата. Но от друга страна знаем, че за разлика от простудните заболявания грипът ни "стоварва на легло" 24 часа след срещата с вируса. Ако е така, то ще се чувстваме не само силно отпаднали, но и с бързо покачваща се температура над 38 градуса, дори без кашлица. При всички случаи при силна отпадналост, дори състоянието да е заради простудна инфекция, то налага оставане вкъщи и контакт с личния лекар.

Кашлица има и при астма. Тогава причината за нея е ясна и сте взели необходимите мерки, за да се пазите. Ако се наложи пребиваване в споделено пространство, вероятно е добре да носите някакъв отличителен белег, който да показва, че страдате от астма. Ако то е с хора, които познавате, то те трябва да бъдат информирате за астмата Ви.

Кашлица има и при някои алергии с респираторни прояви, но при тях първият симптом е сърбеж в лигавиците на очите, носа. Преди кашлицата трябва да има и кихане.

При Ковид-19 първият отличителен симптом е повишената температура според американските CDC, цитирани от изданието. По принцип, изявата на инфекцията с новия коронавирус отнема повече време, необходими са поне 5 дни, което е много повече отколкото при грипа, но и повече отколкото при настинката. Лошото е, че при част от хората инфекцията с новия коронавирус протича безсимптомно и в този случай е трудно да определим дали заразяването е било вчера или преди пет дни, без да знаем каква е инфекцията.

Четете още по темата в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК