Коронавирус и грип - какви са правилните ходове през есента и зимата?

Коментар на бившия здравен министър д-р Мими Виткова и ексдиректора на "Пирогов" доц. Спас Спасков

25.08.2020 | 21:40 Редактор: Ивет Арабова

Извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до края на септември. Това ще предложи новият министър на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Ще се сбъднат ли прогнозите за нова тежка вълна на заразата през есента?

"Мисля, че цифрите са колебливи. Все очакваме непрекъснатия спад, навсякъде около нас се наблюдават колебания. Като медици сме учили, че светът се е справял с инфекциозните заболявания, а в момента сме изправени пред поредното предизвикателство", каза за "Денят ON AIR" бившият министър на здравеопазването доктор Мими Виткова.

По думите ѝ трябва да се намери баланс между мерките, които предотвратяват заразата, и онова, което води до катастрофа на икономиката.

"Засега министърът коментира, че не очаква затягане на мерките в страната. Преекспонирането на проблема в началото на пандемията доведе до страх в населението и в част от медиците. Сега берем плодовете на този уплах. В населението има намаляване на страха, но за здравните специалисти не съм сигурен", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR ексдиректорът на "Пирогов" доцент Спас Спасков.

Той добави, че се забелязва медицински служители да бягат от медицинска дейност, което е изненадващо от гледна точка на лекарския морал.

"Мерките на по-големи стимули не са решение на проблема, проблемите са много по-дълбоки. Системите се оказаха неподготвени за този бум, голяма част от тези чрезвичайни мерки доведоха до създаване на недоверие в обществото. Целият ЕС не беше готов да реагира по адекватен начин", смята д-р Виткова.

Тя добави, че изработването на ваксината се превръща в надпревара между държавите, тоест кой ще се добере до "големия пай". Д-р Виткова прогнозира, че ще има увеличаване на страха в населението през есенно-зимния период. "Как ще се организира тестването за това кое е грип и кое коронавирус още не е ясно", категорична бе тя.

"Коронавирусът ни се стовари изведнъж. Сега вече знаем, че това предстои, ще има нормалните вирусни инфекции, ще се комбинират с коронавируса. Новият здравен министър проявява значителна активност, запознава се с проблемите на мрежата. Това ме кара да мисля, че ще предприеме необходимите мерки", посочи доц. Спасков.

Д-р Виткова разясни, че в много болници в провинцията има дефицит на медици, като според нея този проблем трябва да бъде разрешен с политика на държавата. "Трябва да създадем организация в конкретните болници. Тук е мястото на управителите на болниците да намират решения за съответното място", заяви от своя страна доц. Спасков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК