България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вирусолог от БАН за опасността от завръщането на децата в училище

Решението трябва да бъде взето след сериозно обсъждане, смята проф. Радостина Александрова 

24.08.2020 | 08:00 Редактор: Тодор Петров

Има ли план България как да реагира след завръщането на близо 700 000 ученици в класните стаи в условията на коронавирусна пандемия?

"Наскоро излезе проучване върху 7480 деца с коронавирус. В 45,2% става дума за съвсем леки симптоми и в едва 2% от случаите децата стигат до лечение в интензивни отделения. В безпрецедентна ситуация сме, така че няма готови рецепти, учим се в движение. Децата над 10-12 години разпространяват вируса със същата ефективност като по-възрастните", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR. 

Тя се позова на проучване, което показва, че децата до 10 години в по-слаба степен се заразяват и разпространяват вируса. Но преди 2 дни е излязло ново проучване, което показва, че в носоглътката на децата до 5 години се открива вирусна РНК в по-големи количества.

"Дания първа отвори училищата в Европа за най-малките. Техният пример беше обучение на децата в много малки групи - до 10-12 деца. В Израел бяха отворени всички училища през май. В едно училище появата на два случая доведе до едно от най-големите огнища - бяха инфектирани 152-ма ученици, 25 училите и повече от 80 близки в семействата. Причината е, че беше разрешено всички да са без маски", посочи проф. Александрова в "България сутрин".

Според нея трябва да се мисли за по-гъвкава форма на обучение у нас. Със сигурност трябва да има алтернатива за децата и учителите със съпътстващи заболявания, категоричен е вирусологът от БАН.

По думите ѝ е нормално родителите да се притесняват, а решението е деликатно и трябва да бъде взето съвместно. 

"Ако искаме да отворим училищата и те да бъдат безопасно и привлекателно място за учениците и учителите, трябва да се проведе сериозно обсъждане", смята проф. Александрова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
Донон
преди 3 години
Спрете се с тоя измислен вирус, нека да се ходи на училище!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
Ер22 аз мисля че
преди 3 години
4
3 rate up comment rate down comment 1
Ноко
преди 3 години
Пандемия има и у нас и по света полуодиот Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
То дойде време да тръгват, сега л се сетиха, че трябва да го обсъдят? Да сядат и да решават! На всички е ясно, че истинският проблем ще дойде в късната есен, когато почнат и другите грипове. Най-вероятно пак ще ги пратят вкъщи. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще видим какво ще се случи лед 15 септември Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 8
ee22
преди 3 години
Скрийте се вече. Дори предпазливите германци, пуснаха децата на училище! При нас пандемия няма! Сигнализирай за неуместен коментар