Доц. Чорбанов: Няма адекватна грипна ваксина

Ученият от БАН обясни високата смъртност от Ковид-19 у нас

11.09.2020 | 12:30 Редактор: Тодор Петров
Доц. Чорбанов: Няма адекватна грипна ваксина

Доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН заяви, че е изключителен привърженик на ваксините като такива, но няма грипна ваксина и тази, която се произвежда и продава, няма никакво въздействие върху организма.

"Единственото хубаво нещо в тази ваксина е, че е абсолютно безвредна, тя не съдържа почти нищо. Това е една битка, която водим от години на тази тема, но като довод в своя защита ще кажа, че всеки, който се съмнява в думите ми, може да отвори сайта на Европейската комисия - огромни конкурси за разработване на грипна ваксина, за която се дават милиони. Адекватна грипна ваксина за момента няма", каза той пред БНР.

Според него основният въпрос е доколко обществото на всяка цена трябва да се съгласява с всички решения, на което и да е правителство. В началото, когато хората изключително много се уплашиха и се затвориха по домовете си, ние успяхме да предпазим рисковия контингент, посочи доц. Чорбанов. 

"У нас високата смъртност е за това, че през лятото поникна заболяването в домовете за възрастни. Това е причината за повишена смъртност. Все още не може да се каже, че има починали хора без абсолютно нищо съпътстващо", каза още ученият.

Доц. Чорбанов е на мнение, че страдаме като общество заради това, че здравеопазването беше подложено на много тежък политически натиск в последните години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Напълно прав е доц. Чобанов Сигнализирай за неуместен коментар