Доказано: Българската БЦЖ ваксина функционира срещу Ковид-19

Нидерландия потвърди откритието след направено проучване

09.09.2020 | 18:05 Редактор: Тодор Петров

След проучвания в Нидерландия, задължителната у нас БЦЖ ваксина показа, че е мощен имуностимулатор, което е от основно значение при борбата с Ковид-19. 

Още в началото на пандемията експерти в Австралия забелязват, че в региони, в които се провежда ваксиниране срещу туберкулоза, ръстът на заболели от Ковид-19 е сравнително нисък. 

БЦЖ ваксината стимулира нашия клетъчен имунитет, подготвя имунната система много по-лесно да реагира на всички други ваксини. Нидерландия потвърди това откритие след направено проучване, в което са били ваксинирани голяма група лекари и студенти по медицина. 

Ваксинирането срещу туберкулоза у нас е задължително. А България може да се похвали, че е една от малкото държави, които произвеждат най-качествената БЦЖ ваксина, която се изнася в над 100 страни в света. Засега няма открита универсална ваксина срещу Ковид-19. 

Клиничните тестове на експерименталната ваксина за Ковид-19 на Оксфорд и фармацевтичната компания "Астра Зенека" временно е бяха спрени. Причината е поява на страничен ефект при един от пациентите. Не е ясно каква точно е била нежеланата реакция, но се очаква човекът да се възстанови. От фармацевтичната компания заявиха, че спирането на изпитанията е рутинна процедура при появата страничен ефект. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 1
Ogiigo
преди 3 години
А стига с тази ,,Зенека", руснаците втора ваксина изготвиха, тези за само за Оксфордската пищят! Ааааааааааа вярно, за Русия се пише или лошо, или нищо! ***! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Лоша новина за антиваксърите Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Браво! Потвърждение, че българите сме избрани и пазени от Висша сила...:) Сигнализирай за неуместен коментар