България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Говори българката, подложила се на експериментална ваксина срещу Ковид-19

Мария Спирова разказа пред Bulgaria ON AIR за 10-месечното изпитание

07.09.2020 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

Българката Мария Спирова стана доброволец на експериментална ваксина срещу Ковид-19 на Оксфордския университет. Пред Bulgaria ON AIR тя сподели, че такова решение се взима след сериозен размисъл и четене на много документация, тъй като изпитанието продължава цели 10 месеца.

"За мен беше важно да направим така, че светът да излезе от ограниченията колкото може по-бързо, преди те да нанесат сериозни поражения върху всички нас. И никога повече да не ни се налага да се връщане, поне заради този вирус, в състоянието на парализа. Работеща ваксина би била сигурен начин да избегнем втора "пролет 2020". Проучването може да се осъществи само върху хора, които не са преболедували коронавирус", разказа Мария Спирова в ефира на "България сутрин".

Сънародничката ни не скри, че тежките месеци са ѝ се отразили негативно и разкри как се кандидатства за подобен клиничен експеримент. Оксфордският университет е отправил призив към хората да се запишат, а самата Мария е повикана да се включи във втората и третата фаза на изпитанието.

"Важно за ваксината е да е безопасна и да работи за възрастни хора. Всички доброволци трябва да бъдат клинично здрави и да не са били изложени на вируса. Голямото условие е да дадат съгласие и да са наясно, че във всеки един момент могат да го оттеглят. Няма задължение да остана до края на този научен експеримент", обясни Спирова.

Тя е попаднала в групата, която ще получи максималната двойна доза от експерименталната ваксина. 

"Чрез нашата реакция учените ще се опитат да разберат дали ваксината има оптимална доза. Че не само се справям с вируса, но го убивам толкова качествено, че не го пренасям на други хора. За момента не е ясно дали ваксината може да постигне това. Половината от нас са контролна група, която получава лицензирана менингококова ваксина. Нито един от нас няма да знае до края на изпитанието коя ваксина е получил", разказа още сънародничката ни.

За момента на Мария ѝ е поставена първата доза, а в средата на септември би трябвало да получи и втората доза от ваксината. Всяка седмица сама си прави PCR тест и го изпраща в лабораторията. Явява се и на прегледи, на които дава кръв за изследване.

"Имах висока температура 48 часа след поставянето на ваксината - около 38 градуса. След това тя отшумя. Не мога да кажа, че имам оплаквания. Не полагаме специални усилия да избегнем вируса, но не полагаме усилия и да се изпречим на пътя му", посочи тя.

В Оксфорд нивото на заразата се покачва и местните власти са загрижени, че скоро може да се наложи въвеждането на локален локдаун, стана ясно още от думите ѝ. 

"Експериментът проследява как за тези 10 месеца доброволците се справят с живота си. Смята се, че в рамките на 10 месеца повечето от нас в един момент ще срещнат вируса. През цялото време биваме следени за странични ефекти. Удовлетворението не е мое, то ще бъде на учените в лабораторията. Ако зависи от мен, смятам да остана до края на изпитанието", добави българката във Великобритания.

Вижте повече в репортажа и цялото интервю на Теодора Георгиева с Мария Спирова:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
4 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 3 години
В психологията индивиди с два пръста чело се считат за лишени от сиво мозъчно вещество Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 5
Гуде
преди 3 години
Лъжа... медийна лъжа!! Да отидат и видят как цяло семейство от белица умряха от ваксината и колко пари са им дали да им се постави Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 2
Христина
преди 3 години
поредната невежа и наивна жертва на лъжите по медиите.Да се беше запознала с дефиницията и същността на вирус...*** работа Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 1
Веселяка
преди 3 години
1
4 rate up comment rate down comment 7
thedriver
преди 3 години
Евала на момичето.Направи ми впечатление,че е и зключително интелигентна и може да сложи в джоба си 99% от журналистите.Гладка и бърза мисъл.Отлично изразяване. Сигнализирай за неуместен коментар