Половината руснаци се съмняват във ваксината "Sputnik V"

Броят на новозаразените расте

06.09.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова
Половината руснаци се съмняват във ваксината

На големия площад пред Киевската гара в Москва не се срещат хора, готови доброволно да се ваксинират с разработеното в Русия средство срещу коронавирус. "Не, не искам да бъда ваксинирана", казва Наталия. "Защото не вярвам, че тази ваксина е достатъчно тествана и смятам, че са нужни повече изследвания." 28-годишната девойка казва, че и никой от нейните познати не иска да се ваксинира доброволно.

Даниил също отказва ваксинацията със "Sputnik V". "Защото ваксина не може да бъде разработена за шест месеца", смята той, "това са безсмислици". Приятелят му Иля също се безпокои от възможните трайни последствия от недостатъчно тестваната ваксина: "Кой знае, може след това да възникнат проблеми с потентността или сърдечно-съдовата система. Може да има много сериозни последици".

Половината руснаци се съмняват във ваксината

Тези московчани са настроени критично, точно както и здравните експерти от чужбина. Ваксината беше одобрена в рамките на едва няколко месеца, в които "Sputnik V" премина през първите две фази на тестване. В тях взеха участие само 76 души. Предстои да започне решителната трета фаза.

От днес в Москва започват ваксинации на доброволците. До 40 хиляди души трябва да се включват в последната фаза, като само за няколко дни пет хиляди са се записали за доброволно участие. Гражданите на Москва имат "уникалната възможност" да помогнат за победата над коронавируса, заяви в призива си кметът на града Сергей Собянин, съобщава "Дойче Веле".

Самият Собянин се е подложил на ваксинация. "В противен случай би ми било трудно да рекламирам руската ваксина", обясни той във видеоконференция с президента. Владимир Путин го попита дали е вдигнал температура след като е бил имунизиран и получи отрицателен отговор. Единствената реакция било главоболие, както след поставянето на противогрипна ваксина.

Дъщерята на Владимир Путин също се е ваксинирала. При нея също не са се появили никакви симптоми след това, разказа президентът в интервю, влизайки в нетипична за него детайлност. И други водещи руски политици се ваксинираха и то пред камерите. Сред тях и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Както обаче сочат допитванията, към половината от руснаците изпитват съмнения по отношение на ефективността и сигурността на ваксината. 

Броят на новозаразените расте

Доброволците, които се ваксинират в Москва, ще бъдат поставени под медицинско наблюдение в продължение на шест месеца. И докато третата тестова фаза все още тече, руското правителство вече планира първата масова имунизация в цялата страна в края на годината - особено сред медицинския персонал и сред учителите. Твърди се, че имунизацията ще бъде доброволна.

Междувременно стана ясно, че Русия вече е на четвърто място сред държавите с най-много потвърдени случаи на Ковид-19. С новите 5205 положителни проби в последните 24 часа общият брой на заразените достигна 1 020 310. Жертвите на болестта са 17 759.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК