Руската ваксина срещу Ковид-19 вече е в болниците

Според Михаил Мурашко обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен

04.09.2020 | 23:19 Редактор: Искра Ангелова
Руската ваксина срещу Ковид-19 вече е в болниците

Ваксината срещу Ковид-19 на Центъра за изследвания "Гамалея" след регистрация е доставена в лечебни заведения и първите доброволци ще я получат в близко бъдеще. Това заяви Денис Логунов, заместник-директор на Института "Гамалея" за научна работа.

ретият етап на тестване току-що започна, отворени са центровете, доставена е ваксината и в близко бъдеще ще бъде приложена на първите доброволци", каза Логунов в ефира на канал "Русия 24".

Министерството на здравеопазването на Русия регистрира първата в света ваксина за профилактика на Ковид-19, разработена от Изследователския център "Гамалея" в сътрудничество с Руския фонд за директни инвестиции.

По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че първите доставки на пратки от руската ваксина срещу Ковид-19, наречена "Спутник 5" ще започнат през септември, съобщава БГНЕС.

Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

"На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна", уточни министърът.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

Ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев съобщи, че фондът е получил заявления от повече от 20 държави, като са направени поръчки за купуване на над един милиард дози от ваксината. Русия се е съгласила да произвежда ваксини в пет страни, което ще й позволи да произвежда до 500 милиона дози годишно.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК