ЕК внася 400 млн. евро за справедлив достъп до Ковид-19 ваксина

Средствата ще бъдат насочени към "закупуване на ваксини в бъдеще в полза на страните с ниски и средни доходи"

31.08.2020 | 17:16 Редактор: Георги Камарашев
ЕК внася 400 млн. евро за справедлив достъп до Ковид-19 ваксина

Европейската комисия заяви в понеделник, че ще внесе 400 млн. евро като гаранция за инициативата на Световната здравна организация за закупуване на ваксини срещу Ковид-19, съобщава Ройтерс.

Страните членки, които проявяват желание да се включват в инициативата на СЗО, наречена COVAX, трябваше да подадат до понеделник заявления. Целта на тази инициатива е да се осигури справедлив достъп до коронавирусна ваксина на достъпни цени.

[sc: relatedarticles ids:202234 /]Самите средства ще бъдат насочени към "закупуване на ваксини в бъдеще в полза на страните с ниски и средни доходи", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Представители на ЕК уточняват, че подробни условия за участието и приноса на ЕС в тази инициатива ще бъдат обявени идните седмици, информира БНР.

"Европейският екип е готов да използва своя опит и ресурси в рамките на COVAX, за да ускори и разшири развитието и производството, както и глобалното снабдяване с ваксини за гражданите по целия свят, в бедните и богатите страни", посочиха от Комисията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК