Доц. Чорбанов: Има резон в протестите в Европа срещу маските 

Прототипът на БГ-ваксината ще е готов до ноември

06.09.2020 | 22:45 Редактор: Искра Ангелова

"Протестите в Европа срещу Ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот." Това коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса. 

Преди седмица протестиращи срещу носенето на маски излязоха масово по улиците на Берлин, протести имаше и в Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

"Много хора, включително в България се оплакват, че носенето на маски за дълъг период от време ги кара да се чувстват некомфортно. Но тук става въпрос не само за комфорт, но става дума за една постоянна влажна среда на устата, която от медицинска гледна точка не може да бъде много полезна. Носенето на маски крие рискове, защото нашата уста не е стерилна, в нас живеят хиляди бактерии и доста вируси, тази динамика може да бъде сериозно нарушена, поставяйки такива препятствия, каквато е маската, за дълъг период от време. Организмът не е предвиден да живее при тези условия, в един продължителен период от време, а на някои места приеха носенето им и на открито", коментира доц. Чорбанов.

"Аз няма да проповядвам въстание срещу държавата, доколкото има норми, които се спускат. Но не смятам, че маските възпрепятстват разпространението на вируса," каза ученият от БАН в отговор на въпрос какъв съвет би дал за носенето на маски.

"Прототипът на българската ваксината ще е готов октомври-ноември. Оттук нататък започват скъпите тестове. В България нямаме организация, която да се ангажира с тестването и клиничното изследване на тези продукти. Когато имаме краен продукт, трябва да се свържем със световни производители. Но едва когато имаме готов прототип, който е доказано, че работи," обясни доц. Чорбанов за етапа, до който е стигнал екипът му в разработките си. 

Как върви състезанието между десетките научни екипи за откриването на ваксина, надеждни ли са откритите досега и защо СЗО обърна позицията си - сочената с пръст Швеция вече е давана за пример в борбата срещу корона-вируса - гледайте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК