Съвременните политици нямали самочувствието на управниците от преди 112 г.

Според историка проф. Христо Матанов по време на национален празник не бива да има протести

22.09.2020 | 21:28 Редактор: Виктория Гетова

112 години, независима България! Кои са зависимостите ни днес?

"Независимостта на България е учудващ празник, поради самочувствието на българските политици по онова време да се впуснат в голямата политика, без да зависят от Големия брат, независимо кой е той", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

На 22 септември преди 112 години цар Фердинанд обявява независимостта със специален манифест.

"Самият манифест е бил писан на коляно на една гара между Русе и Търново. Писал го е Александър Малинов, поправял го е цар Фердинанд", разказа Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че всяка епоха има своите зависимости. "В наше време зависимостта е предимно финансова, тъй като всичко опира до пари", смята Матанов.

Според него политическите дейци по онова време са били хора с хоризонт, а България е очаквала след като е присъединила Източна Румелия да успее да осъществи националния идеал.

"Колкото по-сложен става животът, толкова повече зависимостите стават по-невидими и тежки", добави още проф. Христо Матанов.

Историкът обясни, че преди 112 години Европа се разделя за пръв път на лагери.

"Турция се колебае между Англия и Германия, в крайна на краищата надделява германо-австроунгарският натиск. Турската революция се превръща в буржоазна, като набляга на национализма", заяви още Матанов и допълни, че успокояването на ситуацията в Турция не било в интерес на България.

Гостът обясни, че по онова време Русия не е водила активна политика в Европа.

По негови думи политиците в съвременна България нямат самочувствието на управниците отпреди националните катастрофи.

"Нацията и тогава е била разделена. Единение би било, когато на празник като днешния няма политически изказвания", заяви още Матанов.

Историкът смята, че не е адекватно да има протести по време на национален празник, тъй като всички трябва да съпреживяват обединяването на независимостта на държавата.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК