Унищожават над 24 т. стари пестициди и отровни вещества във Варненско

Загробените вещества създават риск за замърсяване на околната среда

17.09.2020 | 20:01 Редактор: Георги Камарашев

Над 24 т. опасни пестициди и почти 8 000​ л. течни отровни вещества ще бъдат унищожени. Те бяха открити в порутен склад във Варненско по време на проверка на екоминистерството по разпореждане на прокуратурата. Предстои опасните химикали да бъдат обезопасени и изнесени в чужбина. 

Опасните препарати за растителна защита са съхранявани години наред в полуразрушен склад край варненската община Неофит Рилски. Според експертите по чудо не се е стигнало до екокатастрофа, след като наскоро постройката за малко щяла да се наводни. 

"Всички препарати са с различен произход и по различен начин са минали в тази категория – като негодни за употреба. Нямат опаковки повечето, нямат етикети, точно заради това са опасни и ние сме длъжни да ги приберем и да ги утилизираме", заяви директорът на РИОСВ инж. Христина Генова.

Подобни складове има на територията на 7 общини във Варненско. Не всички обаче са в подобно състояние. В страната обектите, в които се съхраняват пестициди са стотици. От инспектираните до момента 225, 37 се оказали рискови. Проверките продължават. 

"За да може да се вземат незабавни мерки и да се предотврати всяка една опасност от продължаващо замърсяване на почвите, на водите или пък на посредствена опасност за здравето на хората. В хода на работата ни, ако констатираме данни за извършено престъпление и съответната давност не е настъпила, ще изпратим материалите на компетентната прокуратура", каза зам.-главният прокурор Десислава Пиронева. 

"Има много пестициди. Ние сме ги местили от склад в склад. Много погрешно, ще струва ужасно скъпо на държавата, някога след време, като потекат тези контейнери. Това, което правим е това, което в цял свят се прави – взема се, транспортира се, преопакова се, прави се нотификация в чужбина и в специално изградени за целта инсинератори ги изгарят при съблюдаване на всички правила", обясни екоминистърът Емил Димитров.

Над 1000 тона от опасните вещества ще бъдат преопаковани до края на годината и складирани на специална площадка, извън населено място, преди да потеглят под конвой за Франция за унищожаване. Акцията ще струва 10 милиона лева на бюджета. За цялостно решаване на проблема ще са нужни над 160 милиона.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК