ВАП откри 3 тона пестициди в два склада в с. Яворово

В близост до складовете има ферма за животни, като стопаните едва днес научиха за опасните вещества

27.08.2020 | 18:32 Редактор: Георги Камарашев

Около три тона пестициди стоят години наред в два склада край старозагорското село Яворово. Проверка на Върховната административна прокуратура и екоминистерството установи, че те се съхраняват в два склада, но при сериозни нарушения.

И двата склада са необозначени, неохраняеми, а пестицидите са лесно достъпни за посегателство от злонамерени лица. 

"Тука само ще се събират, опаковат и транспортират. В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме. Нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен по тоя начин, напротив - всичките усилия са, това, което в момента е открито, да бъде събрано, транспортирано и обезвредено в чужбина", заяви Емил Димитров.

Директорът на дирекция "Опазване на почвите" към МОСВ Славея Стоянова потвърди, че действително има пестициди, които съдържат живак, арсен и сяра.

Заместник-главният прокурор Десислава Пиронева от своя страна информира, че проверката е била свързана с неутрализирането на опасността от потенциално замърсяване.

"Работата на Върховната административна прокуратура в конкретния случай е да се постигне отпадане на тази опасност, тоест крайният момент, резултатът е да сме сигурни, че това повече не представлява опасност, тези пестициди не представляват опасност за здравето на хората и за замърсяване допълнително", обясни тя.

В близост до складовете има ферма за животни, като стопаните едва днес научиха за опасните вещества.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК