Майките, БСП и ДПС поискаха оставката на Караянчева

До искането се стигна след като от НСО изнесоха протестиращите от Народно събрание

17.09.2020 | 14:03 Редактор: Виктория Гетова

Призиви за оставка на председателя на Народното събрание след напрежението с протестиращи вчера.

Демонстранти и опозиционни партии във и извън парламента настояха Цвета Караянчева да се оттегли от поста, след като вчера разпореди недоволните граждани да бъдат изведени от фоайето на Народното събрание.

Протестиращите прекараха часове във фоайето на Народното събрание в опит да бъдат чути от депутатите. В отговор ръководството на парламента разпореди те да бъдат изведени от сградата. Така след отказ да напуснат сами, се стигна до употреба на сила.  

"Караянчева е превърнала парламента в политическа централа, която се охранява като от частна охранителна фирма. Вчера НСО беше замесена в политическа акция, организирана от Караянчева, която искаше да спаси себе си и  депутатите си", заяви Мая Манолова.

Оставката на председателя на парламента поискаха и от опозицията в парламента – заради недопускането на протестиращите до депутатите и спирането на достъпа на един от демонстрантите – Христо, да отиде до тоалетна.

"По-голям цинизъм от това да доведеш политическа борба до физиологичните нужди няма. Няма нищо повече, което да можете да направите", коментира депутатът от БСП Антон Кутев.

От ДПС обявиха, че ще започнат консултации за оставката на Цвета Караянчева.

Председателят на парламента обаче заяви, че не тя осигурява достъпа до Народното събрание.

"Винаги съм влизала в диалог, но заявявам, че няма да разговарям с Мая Манолова и с хората ѝ. Вчерашната ситуация беше категорична провокация и днес депутатите от БСП си правят политически пиар. Едно младо момче беше използвано", каза Цвета Караянчева в своя защита.

А майката на Христо обясни, че той е пълнолетен и с напълно съхранено съзнание, както и това, че щом не може да говори, не означава, че не разбира ситуацията.

"Той сам пожела да е там, сам пожелава да е с нас всяка вечер на протест. И всички тези инсинуации на Караянчева само я принизяват все повече и повече", добави майката от "Системата ни убива".

Напрежението между протестиращи и ръководството на Народното събрание коментира и президентът. Румен Радев посочи, че проблемът не е в НСО, а в начина, в който се управлява държавата.

В 71-ия ден на недоволство протестиращите заявиха, че са подготвили изненада в отговор на действията на председателя на Народното събрание.  

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Даже и да е било провокация, не всеки би се хванал, ама на Цвета толкова и е акъла. Сигнализирай за неуместен коментар