Ще бъдат ли възстановени средствата на бизнеса за актуализация на софтуерите?

След 2 г. борба Наредба Н-18 за касовите апарати отпада

16.09.2020 | 19:27 Редактор: Ивет Арабова

След две години борба отменят Наредба Н-18 за касовите апарати. Значителна част от бизнеса в България обаче актуализира софтуерите си, като вложи значителни средства в това. Ще бъдат ли възстановени средствата? Цветелин купува нужния софтуер по изискванията на Наредба 18. За целта той плаща 300 лева. 

"Дойдоха и казаха, че трябва да го сменим и ние като добри данъкоплатци го направихме. В един момент се оказа, че няма да ни трябва и поискахме да ни върнат парите, но това не се случи, въпреки че не го използваме", обясни той.

Според министър Ананиев фирмите не са направили толкова големи разходи по закупуването на софтуер, за да им бъдат върнати парите. "Това, което евентуално би могло да възникне като допълнителен разход, е този софтуер да бъде адаптиран към новите изисквания, но това обикновено се извършва по договора между самото предприятие и софтуерната фирма, която прави софтуерния продукт", смята финансовият министър.

За Цветелин обаче това не е единственият разход. Оказва се, че сега се налага да плати ДДС върху 2 500 лева заради грешка в софтуера.  "Предаде на касовия апарат да фискализира сумата, в същото време софтуера не запази въпросния документ и се оказа, че имам фискален бон за сумата, а в софтуера стоката ми стои неизписана", обясни Цветелин.

По правилата на НАП Цветелин може да бъде санкциониран за подобно нещо. Как ще докаже обаче че става дума за грешка, а не измама - остава неясно.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК