Тристранката обсъди линията на бедност, 60/40 и ТЕЛК решенията

Предложенията на ОП целят затягане на контрола при инвалидните пенсии

14.09.2020 | 14:11 Редактор: Виктория Гетова
Тристранката обсъди линията на бедност, 60/40 и ТЕЛК решенията

Държава, бизнес и синдикати обсъждат промяна в определянето на линията на бедност и решенията за ТЕЛК. На Тристранния съвет се дискутира и въведената икономическа мярка за излизане от кризата с коронавируса, известна като 60/40.

Промените, предложени от "Обединените патриоти", целят затягане на контрола при инвалидните пенсии. Предложението гласи - при съмнения и данни за неправилно взето решение на ТЕЛК, то да може да се преразглежда след искане на медицинската комисия към НОИ за допълнителни изследвания на пациента.

Социалните партньори разискаха още начина на определяне на линията на бедност и нейния размер за 2021 г. Предложението е ресорният социален министър да посочва еднолично размер, съобразен с възможностите на бюджета, но не по-малък от определения за текущата година.

Забележки по предложението имаха от синдикатите, които заявиха, че не бива да се взима предвид намаляващият темп на БВП, а единствено негови отрицателни стойности. За следващата година се предлага линията на бедност да бъде 369 лв. - с 6 лв. повече от линията на бедност за 2020 г.

Социалният министър направи и анализ на досегашните приложения на мярката "60/40", която беше въведена през извънредното положение, вследствие на последиците от коронавируса. До момента са подадени заявления на 16 хил. работодатели за спасяване на близо 300 хил. работни места.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК