75 млн. лв. за НЗОК, за да плати стари задължения към болниците

Решението бе взето единодушно от депутатите, но не и без спорове

11.09.2020 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

Здравната каса да може да изплати стари задължения към болниците и по този начин да избегне съдебни дела за стари дългове. Това приеха единодушно депутатите, като гласуваха промени в закона за бюджета на НЗОК.

Здравната каса ще разполага с до 75 млн. лева, с които да покрие задълженията си към болниците за извършени вече лечебни дейности. Въпреки единодушното решение, опозицията от БСП и ДПС не спести критиките си към управляващите.

"Проблемът е много ясен. Болниците трябва да получат тези пари за своята дейност, защото са лекували пациенти през този период Тази дейност е призната от НЗОК", заяви Нигяр Джафер от ДПС.

Според Явор Гечев от БСП здравната система не работи. Как така се влачат задължения от 2015 г., попита социалистът.

"Ще се изкажа от позицията на общопрактикуващ лекар в общинска болница. Искрено смятам, че този законопроект е навременен и очакван", отбеляза Емил Тончев от ГЕРБ.

"Половината от сумата, която НЗОК дължи на болниците, ще бъде разплатена, което е глътка въздух за здравеопазването на България", подчерта Калин Поповски от "Обединените патриоти".

На първо четене бе приет бюджетът на държавното обществено осигуряване. Там фокусът е поставен върху минималното обезщетение за безработица - то да бъде от 9 на 12 лева. От БСП обявиха, че това предложение е закъсняло с оглед на края на годината. Справка показва, че за 2015 година неразплатените средства от НЗОК са в размер на над 50 милиона лева, а за следващата година - малко над 28 милиона лева. По заведени вече дела касата дължи други близо 38 милиона лева. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години