Жители излязоха на протест в защита на Стобските пирамиди

Алеите към природния феномен ще бъдат отдадени на частна фирма

09.09.2020 | 22:30 Редактор: Виктория Гетова
Жители излязоха на протест в защита на Стобските пирамиди

Започна подписка в кюстендилското сeло Стоб срещу решението на общинските съветници в Кочериново, които гласуваха алеите към прочутите Стобски пирамиди да бъдат отдадени на частна фирма.  Готви се и общоселско протестно събрание, казаха иницаторите.

На последното си заседание с 6 на 5 гласа общинските съветници в Кочериново вземат решение за отдаване под наем на алеи и обекти, водещи към Стобските пирамиди - природен феномен от високи до 12 метра скални конуси, посещавани от стотици туристи през всички сезони на годината.

Пирамидите са един от стоте национални туристически обекта.

Местните хора са категорично против. Преди две години те успели да предотвратят такова решение. Тогава имало докладна за отдаване на пирамидите на концесия на частно дружество, предава БНР.

Един от участниците в подписката е Веселин Вучков - бивш вътрешен министър в кабинета "Борисов-2" и заместник-министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов-1", депутат от парламентарната група на ГЕРБ в 42-рото и 43-тото Народно събрание.

Вучков е роден в с. Стоб, а сега е преподавател по право в Югозападния  университет в Благоевград.

"Сега започва една подписка. Тя набъбва. Сега в почивните дни беше пълно с народ. Автобуси, мотори, леки коли - стотици. Това, което също дразни хората, е, че с една стотинка от там не се вижда нещо да се построява, дори пирамидите", споделя Вучков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК