След големия пожар: Започва ремонтът на операта в Русе

Цялостен ремонт на сградата не е правен от създаването ѝ през 1956 г.

09.09.2020 | 20:43 Редактор: Виктория Гетова

След големия пожар, започва ремонтът на Държавната опера в Русе. Освен изгорелия покрив се оказа, че сградата има нужда от цялостна реконструкция.

Цялостен ремонт на сградата на Държавната опера в Русе не е правен от създаването ѝ през 1956 г. върху основите на тогавашния църковен салон.

"В североизточната част си личат пропуквания на сградата, същото се забелязва в западната част, под фоайето на входната част, където са тоалетните, в коридорите и въобще редица проблеми които сериозно застрашават сигурността на сградата", коментира арх. Венцислав Илиев.

На 6 юли операта бе обхваната от огромни пламъци, които разрушиха покрива над сцената. Така тя стана неизползваема. С проекта са се заели специалисти. Според тях първо трябва да се изгради временен покрив на сградата.

Артистите не се отказват от предизвикателствата. Те репетират във Филхармонията, а спектакли ще изнасят в Доходното здание.

Засега не е ясно колко пари ще отнеме реконструкцията на сградата. Част от тях ще дойдат от обезщетението на застрахователя, а за останалите операта се надява на помощ от Министерството на културата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК