Караянчева: ГЕРБ се готви за редовни избори

Повод за коментара ѝ са последните промени в Изборния кодекс

08.09.2020 | 19:09 Редактор: Ралица Братанова

Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца. Това коментира пред медиите председателят на НС Цвета Караянчева след форум в НДК за жените в службите за сигурност.

Повод за коментара ѝ са последните промени в Изборния кодекс, които минаха през зала на първо четене относно машинното гласуване.

С тях се дава отговорност на ЦИК да закупи или наеме устройствата. Караянчева поясни, че това трябва да направи ЦИК,а не държавата, защото така ще изчистят всякакви съмнения, че управляващите ще правят изборите. 

"ЦИК трябва да си организира изборите, защото в пространството се говори, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини. Насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК го направят", каза Караянчева.

По думите ѝ през годините са изчистили максимално Изборния кодекс и са свели до минимум възможностите за манипулация. 

Според нея машинното гласуване може да доведе до проблеми с активността и ограничаване на броя на гласували. 

Тя призова да се изчака думата на експертите относно електронното дистанционно гласуване, като поясни, че има възможности системите да бъдат хакнати. Именно това е един от аргументите против вот онлайн.

Преди това тя отново изтъкна, че ще бъдат направени срещи с конституционалисти за проекта на Конституция.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК