Брюксел 1 - 5.9.2020 - пълен запис

08.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Отровата „Новичок“ отново е на дневен ред. Как ще отговорят ЕС и САЩ на отравянето на Навални? В студиото на предаването „Брюксел 1“ с коментар е Тихомир Безлов от ЦИД.

Според старши анализатора състоянието на Навални зависи от дозата „Новичок“, която е приел. По думите му, това е лошо изпълнение и има грешки в дозирането на отровното вещество.

Безлов изрази учудването си, че след два международни скандала, при които е използван „Новичок“, руснаците отново прибягват до него и то на руска територия. Това поражда повече въпроси, отколкото отговори.

Прогнозите на Тихомир Безлов са, че трудно ще се вземе решение за въвеждане на санкции към Москва. Той е убеден, че сериозни икономически санкции срещу Русия няма да има.

Заради отравянето на руския опозиционер канцлерът Ангела Меркел е под силен натиск да се откаже от „Северен поток - 2“. Ангела Меркел защити проекта и каза, че той трябва да бъде завършен. Каква е съдбата на газовата тръба от Русия? Икономически или политически проект е газопроводът? В предаването „Брюксел 1“ говорим по темата с енергийния експерт проф. Атанас Тасев.

Проф. Тасев коментира и хаоса с изравнителните сметки от „Топлофикация“. Енергийният експерт бе категоричен, че сметките на „Топлофикация“ са точни. Той обаче призна, че също се затруднява в разчитането им.

Високо напрежение между Гърция и Турция заради морските граници и находищата на газ в Средиземно море. Eрдoгaн пoиcкaл oт турcкитe гeнeрaли дa пoтoпят гръцки кoрaб. Тe oткaзaли, твърди германската преса, пoзoвaвaйки се нa турcки вoeнни изтoчници. Ще се стигне ли до конфликт между двете държави? В предаването „Брюксел 1“ гостува бившият генерален консул в Турция Георги Димов.

И накрая – протести, демонстрации, блокади в Европа срещу ковид-маските. Имат ли основание, докъде стигна разработката на ваксини и защо СЗО обърна позицията си? Сочената с пръст Швеция в началото на пандемията вече е давана за пример в борбата с коронавируса. В студиото на „Брюксел 1“ е доц. Андрей Чорбанов от БАН.

"Протестите в Европа срещу ковид-маските са по-скоро логични и се базират на разнопосочната информация, давана от различни институции. От една страна, държавните институции настояват на строги мерки, изолиране, на всякакви предпазни средства. От друга страна - много научни екипи подхождат скептично, смятайки че тези мерки не предотвратяват нито разпространението на вируса, нито са ефикасни, но пък драстично влошават начина на живот." Това коментира в предаването "Брюксел 1" доц. Андрей Чорбанов от БАН, който ръководи българския екип, разработващ ваксина срещу коронавируса. 

Преди седмица протестиращи срещу носенето на маски излязоха масово по улиците на Берлин, протести имаше и в Белгия и Швейцария, а този уикенд - и в Рим.

Експертът коментира, че маските не възпрепятстват разпространението на заразата.

Прототипът на българската ваксината ще е готов октомври-ноември. Оттук нататък започват скъпите тестове. В България нямаме организация, която да се ангажира с тестването и клиничното изследване на тези продукти.

Що се отнася до разработването на ваксини, Чорбанов каза, че това е сериозен бизнес. Ваксините се прилагат върху здрави хора и затова трябва да са безвредни. За да има резултат, необходими са минимум две ваксини.

Той подчерта, че СЗО се е компрометирала около корона-кризата.