Все повече българи изминават десетки километри за по-добро заплащане и работа

Само от Перник броят им е 11-12 000 души

06.09.2020 | 15:52 Редактор: Искра Ангелова

Повече от 100 000 българи изминават десетки километри всеки ден, за да работят в някой от големите градове в страната. Причината - прехраната в малките градове е все по трудна, предприятия почти няма, а цената на труда е все по-ниска. 

Любо Панчев живее в село Гара Бов. Той си вади хляба, благодарение на строителството. Избрал е да работи в София. Така всеки ден изминава 49 километра с влак за около 50 минути, за да стигне до работа.

"Предпочитам да работя там, където живея. Само че работа в София има повече и е по-добре платена", сподели Любо Панчев.

Освен размера на заплатите, обаче експертите посочват, че липсата на работни места също е определящ фактор за това хората да работят в по-голeмия град. 

"Най-високата брутна заплата средна за страната е в София, където възнаграждението е малко повече от 1800 лв. Най-ниското възнаграждение е в Благоевград, Видин, Кюстендил", каза Атанаска Тодорова от КНСБ.

Поне 100 000 души пътуват всеки ден до друго населено място. Според данни на общините средно на ден в София от съседни общини влизат около 17 000 работещи. 

Само от Перник броят им е 11-12 000 души. От другите близки градове най-много работещи идват от Ихтиман, Своге, Самоков, Костинброд и Драгоман. 

Към Варна и Бургас всяка сутрин отиват по 10 000 от околните насели места. Сезонните работници в столицата през лятото стигат до 42 000 души. През зимата те са около 15 000.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еми като нямат работа по родните си места и няма как да живеят без да работят, какво да правят - пътуват. Сигнализирай за неуместен коментар