КНСБ: Кризата води до неравенство, разликата в доходите между богати и бедни е 8,2 пъти

Според Любослав Костов до края на годината се очаква спад на реалния БВП с 10%

28.08.2020 | 21:20 Редактор: Виктория Гетова

Как се справяме с безработицата по време на кризата и ще има ли бум през есента?

"Според последните данни за месец юли забелязваме, че безработните намаляват спрямо юни и юли месец, става въпрос за 260 хил. души", коментира икономистът от КНСБ Любослав Костов за "Денят ON AIR".

Според него това е тенденция, която отчита сезонния фактор, тъй като над 60% от хората, които са си намерили работа са в три отрасли - търговия на дребно, работеща промишленост и хотелиерство и ресторантьорство.

"Несъмнено през есента ще има спад, тъй като тези хора ще бъдат освободени и отново ще се запишат в бюрото по труда", обясни още Костов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че в края на годината ще се наблюдава спад на реални БВП с 10%, спрямо потенциалния БВП и добави, че първата стъпка към справяне със ситуацията е актуализирането а държавния бюджет

"За пръв път в нашата най-нова история, страната ни ще разполага с  необходимите средства да направи реформите, за които бленува от години", каза още Костов.

По думи на госта основното искане на синдикатите е да се въведе необлагаемия минимум, който да е равен на минималната работна заплата, за да може всеки български гражданин, който ниски доходи да бъде освободен от данъци.

"Новият дизайн на мярката 60/40 работи по-добре. Ние бяхме доста критични в началото, тъй като имаше голямо разминаване между подадените заявления и одобрените", поясни Любослав Костов.

Според икономистът тепърва кризата ще доведе до неравенство, като обясни, че разликата между доходите на най-богатите и най-бедните хора в България е 8,2 пъти.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
2
1 rate up comment rate down comment 0
8.2 puti
преди 3 години
Razlika ot 8.2 puti? Tova shega li e? Kolko e dohoda na edin 'nai-bogat', kakva e definitziata za bogat? 100 000, 500 000, milion, stotitzi milioni? Ako dohoda na nai bednia e 400leva (minimalen prag) a edin bogat poluchava 100 000, tovA 8.2 puti li e?Naistina vzemat horata za balami...ne vi e sram Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
mafia
преди 3 години