КНСБ: Близо 2 милиона българи живеят под прага на бедност

Синдикатът подкрепя пакета от социално-икономически мерки на кабинета

28.07.2020 | 14:25 Редактор: Ивет Арабова

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 година. Издръжката за живот на човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно. 
 
70% от българските семейства, живеят с доходи , по-ниски от нужните за нормален живот. Това сочат данни от изследване на КНСБ. В тази сума влизат покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти.

Издръжката на 4-членно семейство е поскъпнала с 6 лева спрямо предходното тримесечие. Сега за всеки член на фамилията са нужни средно 626 лева. Около 70% от българите живеят със средства под посочените, а близо 30% преживяват с доход под прага на бедността - 363 лева. 

Стефания отглежда две деца и казва, че само помагалата за училище струват 250 лева. Споделя, че и повечето хора в обкръжението и вече все по трудно се справят. 

Според нея средната заплата в България е недостатъчна за издръжката на четиричленно семейство. 

Едва 30 на сто от българите получават средна или по-висока заплата, допълват от КНСБ. Запазва се и тенденцията за сериозна разлика във възнагражденията в отделните региони.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
marinnunev58@abv.bg
преди 3 години
и вси4ко сме 3, останалите 3 са в 4ужбина Сигнализирай за неуместен коментар