КНСБ: 800 лв. минимална работна заплата за достоен живот и бъдеще у нас

Работодателите са против

17.07.2020 | 19:36 Редактор: Наталия Тотева

Достоен живот и сигурно бъдеще в България, а не в чужбина – така от КНСБ мотивират предложението си за 800 лв. минимална работна заплата. 

Според синдикатите е оправдан гневът на хората, които очакват ръст и достигане на средноевропейски нива на доходите.

"Един по-изпреварващ ръст на минималната работна заплата, с оглед постигането на съотношение около 47-50 % от средната работна заплата, каквато е нашата тенденция, като един от надеждните инструменти в ръцете на правителството за борба с ниските доходи", коментира за Bulgaria ON AIR главният икономист на КНСБ Любен Тонев.

Според синдикатите, всяко повишение на доходите, не само на минималната работна заплата, е добро от гледна точка на превенцията на емиграцията на Запад, където действа пазарната конкуренция и борбата със социалното неравенство.

Не така обаче смятат работодателите.

Невена работи в сферата на ресторантьорството. Казва, че с минималната си работи заплата се налага да се лишава от много неща. 

Тя смята, че ако предложението се приеме, това ще е добра първа стъпка към подобряване на живота на хората. Работодателите обаче са категорични.

Каквото ще да е минималната работна заплата, средната ще продължи да се покачва, ако няма повторен бум на пандемията от Ковид-19. Добрата новина е, че в България няма практика на намаляване на минималната работна заплата.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК