ГЕРБ: Събрахме 120 гласа за ВНС и нова Конституция!

Даниела Дариткова и Искрен Веселинов обявиха промените в проекта

02.09.2020 | 16:18 Редактор: Тодор Петров

"След дълъг дебат и постигане на съгласие, имаме необходимите гласове за внасяне за проект за свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция. Процедурата ще стартира след събраните повече от 120 подписа", обяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Тя обясни, че са пренаредили точките и членовете от първоначалния вариант за нова Конституция, както и че е записан преамбюл по искане на ВМРО.

За новия проект са се подписали от ГЕРБ, ВМРО, НФСБ, "Воля" и независими депутати.

"Записахме изрично текста за Закона за герба и ред други промени, които ще видите. Благодарна съм на колегите, които подкрепиха този проект - коалиционните партньори, част от "Воля" и част от независимите депутати", добави Дариткова.

След 30 години действие на настоящата Конституция, настъпилите обществени промени и очакванията би следвало да бъдат отразени в основния закон, изтъкна тя.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също изрази удовлетворението си от финала на двудневните преговори с ГЕРБ.

"Първоначалният проект имаше изключително много несъвършенства. Проектът, който внасяме в момента, е общо и няма нищо общо с първоначалния. Най-важното за нас е оставането на преамбюла - добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции. За първи път записваме, че гласуването е граждански дълг. Брак ще се сключва само между мъж и жена", заяви Веселинов.

Парламентарната математика показваше, че управляващата коалиция разполага със 116 гласа. Необходими ѝ бяха 4 гласа за събиране на минимума от 120 подписа. 

Рано сутринта от партия "Воля" обявиха, че няма да подкрепят идеята на ГЕРБ. Само няколко часа бяха необходими на част от депутатите на Веселин Марешки, за да променят позицията си. 

Зад идеята на управляващите са застанали и няколко независими депутати. На този етап твърдо против свикването на ВНС са БСП и ДПС.

За да се свика Велико народно събрание са необходими 160 гласа. Ако ДПС и БСП останат твърдо против, това няма да бъде възможно. Управляващите обаче заявиха, че с помощта на обществени дискусии през следващите месеци ще се опитат да привлекат на своя страна подкрепа в лицето на опозицията.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Цонко
преди 3 години
По лесно от колкото с павета Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ето
преди 3 години
Така се става милионер за един ден. Сигнализирай за неуместен коментар