Ще събере ли ГЕРБ гласове за предложението си за нова Конституция?

Коментар на проф. Антоанета Христова и Светлин Тачев

31.08.2020 | 21:29 Редактор: Искра Ангелова

ДПС няма да подпише за нова Конституция и за свикване на ВНС. Имат ли верен ход управляващите?

"ГЕРБ ще събере необходимата бройка, за да премине 120 гласа и да влезе в разговори за промяна на Конституция, както и за свикване на Велико народно събрание. В голяма степен ДПС заявява категорично, че формулата не може да се мине без него и че те имат мнение, както и че до този момент те не са удовлетворени от процеса, който тече в управлението на държавата, предвид участието на Патриотите в коалиционната формула. В този смисъл дебатът ще продължи и ще зависи от етапа кога ще се достигне влизане в реални предизборни кампании, които вече е ясно към кой момент ще се проведат изборите", каза психологът проф. Антоанета Христова за "Денят ON AIR".

Според нея тогава реално Патриотите ще пожелаят да се отделят като кампания от коалиционната формула и ГЕРБ ще бъде достатъчно автономен, за да води преговори с всички политически сили.

"120 най-вероятно ще се съберат, обаче събирането на 160 депутати е мираж за мен. Тъй като дори и ДПС да обърнат плочата и да подкрепят, трябва да са всички партии в пълен състав, но без БСП. Това е много трудно и по-скоро е невъзможно. Това, което виждам като ход на ГЕРБ, е евентуално да вкарат проекта за Конституцията с цел да тупат топката и да спечелят време между 2-5 месеца", подчерта политологът Светлин Тачев пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова смята, че за ГЕРБ има много голямо значение да стартират и да не подадат оставка в момента.

"Причините за това са много, но основната е да не се промени посоката на България при евентуално служебно правителство. Струва ми се, че това е доста сериозен аргумент да се опитат да удължат периода си, в който управляват. Много голям тест към политическите сили е дали могат да влязат експертно и отговорно към държавата си в дебат, който да бъде смислен. Никой не вярва, че политическите сили могат да възпроизведат надпартиен дебат. Това не е толкова тест за ГЕРБ, колкото за всичко останали", коментира психологът.

Тачев добави, че протестиращите са изправени пред нов тест - да видят дали отново ще успеят да мобилизират много хора.

"Това е ключов момент, защото ще постави властта пред едно изпитание. Тя има няколко изхода - да тупа топката няколко месеца в Народното събрание, а другото е, което не се изключва като вариант, да се пристъпи към преформатиране на нов кабинет вътре в това НС. Правителството ще направи всичко възможно, за да не стигне до служебен кабинет, нареден от президента Румен Радев", каза още политологът.

Проф. Антоанета Христова е категорична, че нищо няма да успокои хората, които са на улицата.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК