ГЕРБ събира 120 депутати за Конституцията, но ще събере ли 160 за ВНС

Коментар на политолога Димитър Димитров и социолога Добромир Живков 

26.08.2020 | 21:20 Редактор: Тодор Петров

Насред разговорите за нова Конституция, правосъдният министър Данаил Кирилов изненадващо или не подаде оставка.

Политологът и член на ЦИК Димитър Димитров припомни, че си тръгнаха ключови министри, но решенията за оставки се вземат от министър-председателя. По думите му се спазва начин на управление, който с нищо не се различава от предходния.

"Една партия няма как да напише нова Конституция. 160 депутати няма как да бъдат събрани от една партия. Най-малкият общ знаменател е да бъде отменен статутът на Велико народно събрание. Всичко друго ще бъде безкраен разговор, което предпоставя, че няма да се стигне до съгласие", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

"Сценарият със свикване на ВНС и идеята за нова Конституция не ми се струва достатъчно основание оставката на правосъдния министър да стане факт. Видима е тежката криза, в която пребивава управляващата коалиция. Това е поредната жертва. Фигурата на правосъдния министър е много спорна и предизвикваща негативизъм. Тактика за намаляване на общественото напрежение", каза на свой ред социологът Добромир Живков в "Денят ON AIR".

Димитров посочи още, че няма значение какво е написано в проекта за нова Конституция, тъй като неговото обсъждане може да започне едва в началото на ноември. Предсрочни избори и оставки стават все по-малко достоверни, смята той. 

"Идеята е да се достигне март, когато са следващите избори - тези не могат да бъдат отложени", отбеляза политологът.

Той е на мнение, че през служебно правителство президентът Румен Радев може да допринесе за снижаване на прага на лоялност към евроатлантическите ценности. А това би окуражило подкрепящите БСП.

Според Добромир Живков, от около година Радев говори проевропейски. Социологът не вижда договорки между държавния глава и "Демократична България".

"Не виждам шанс той да тръгне да прави собствен политически проект. "Демократична България" през последните 3-4 години вървят към едни цели", изтъкна Живков.

От ВМРО искат 6 техни опорни точки да бъдат приети, иначе няма да подкрепят проекта за нова Конституция. Живков и Димитров са убедени, че ГЕРБ ще успее да събере необходимите 120 депутати за внасяне на проекта в НС.

И двамата събеседници на Ганиела Ангелова обаче допуснаха, че е възможно да не бъдат събрани 160 гласа за свикване на Велико народно събрание.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК