Дончев: Само смяна на караула няма да отговори на исканията на хората

Според вицепремиера оставането на кабинета носи щети от гледна точка на партийната логика

31.08.2020 | 10:27 Редактор: Ивет Арабова
Дончев: Само смяна на караула няма да отговори на исканията на хората

Безкрайното разширяване на темата "промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна, каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска", посочи той.

Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев, който припомни, че ако процедурата бъде завършена докрай, истинските текстове ще бъдат правени от Велико народно събрание.

Голямата тема "отвъд конюнктурните политически страсти", според Томислав Дончев, е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. "Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции", отбеляза вицепремиерът.

"Само смяна на караула не би отговорила в пълна степен на исканията на хората. Фигурите са важни. Десет пъти по-важни са правилата, по които се избират тези фигури. Със сигурност трябваше да има по-добре подготвен тест, предвид факта, че темата не е съвсем нова“, призна Томислав Дончев. 

"Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини“, коментира вицепремиерът, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната. 

"Ако министър Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Това не е задължителна военна служба", заяви Дончев по повод оставката на правосъдния министър. "Все още има достатъчно кандидати за министри“, допълни той.

С тези текстове в Изборния кодекс реално избори много трудно могат да се организират, посочи още Томислав Дончев. По думите му няма яснота какъв тип са визираните машини за гласуване и чия е отговорността да ги осигури. Не е записано кой осигурява машините, няма орган, който има правото и задължението да купува машините, поясни Дончев и определи това като "основния дефект“.

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските  граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е "най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни.

"Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. Запитан колко губи ГЕРБ в настоящата ситуация, той допълни: “Не мога да ви кажа числово, но със сигурност губи.“

Позицията на огромна част от структурите на ГЕРБ е, че няма причина да се подава оставка, заяви още вицепремиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Според мен в момента в България няма достатъчно добри експерти, специалисти, професионалисти, от която и да е партия, които да моат да напишат добра конституция, без да я огъват така, че да случжи на тоя и ония. Сигнализирай за неуместен коментар