България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рестарт на системата ли е оставката на Данаил Кирилов?

Коментар на политолозите Георги Киряков и Михаил Кръстев

27.08.2020 | 09:20 Редактор: Виктория Гетова

В 49-ия ден на антиправителствени протести министърът на правосъдието Данаил Кирилов подаде оставка след разговор с министър-председателя. Какви са мотивите за оттеглянето на министъра?

"Ако следваме логиката на последните изяви на кабинета и премиера Борисов, можем да кажем, че причината за тази оставка е рестарт на системата. Единственият страх на ГЕРБ и премиера е от общественото недоволство, породено от непрофесионални действия", коментира политологът Георги Киряков в студиото на "България сутрин".

Според него фокусът на внимание е бил отклонен с предложенията за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, като в момента управляващите връщат вниманието обратно към напрежението от протестите и искането на оставката на кабинета.

"Не виждам нищо изненадващо в тази оставка. Изненадващо е, че тя не дойде заедно с оставките на останалите министри по-рано през годината. Данаил Кирилов натрупа много голямо напрежение, свързано не с работата му, а с медийните му изяви и постове във Facebook и атаките, които генерира от различни политически групи", заяви Михаил Кръстев от Института за дясна политика в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думи на Киряков всяка промяна в състава на правителството е под натиск на улицата, a не вследствие на консултация между коалиционните партньори.

"От началото на мандата на кабинета "Борисов 3" не сме чули мотиви по нито една оставка. Има причини, но не са свързани с професионализма съответния кандидат", каза още той.

Кръстев обясни, че министрите са политически лица и трябва да носят политическа отговорност, независимо как се справят в конкретното ведомство, като посочи, че дори един гаф е достатъчен да доведе до тяхната оставка.

"Пикът на протестната вълна има - и двете страни на барикадата се движат по ръба. Нито управляващите са в добра позиция заради оставките, нито протестиращите с техните радикални действия", добави още той.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
рестарт на
преди 3 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Оставка няма да има колкото и да протестират Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Рестарт на системата е единствено оставка на Борисов. Всичко друго е взаимно заменяеми пионки. Сигнализирай за неуместен коментар