Под обсада и с викове "Оставка" започна есенната сесия на парламента

Депутатите напуснаха сградата през задния вход

02.09.2020 | 14:22 Редактор: Виктория Гетова

Под обсада и с викове "Оставка" започна есенната сесия на парламента в бившия Партиен дом. Президентът Румен Радев призова Народното събрание да се саморазпусне, но въпреки това дойде в новата пленарна зала.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" пък демонстративно напуснаха залата.

Очаквано акцентът в политическите изказвания беше идеята за свикване на ВНС и промени в Конституцията. От ДПС поискаха оставката на управляващите, но и на президента Румен Радев. От партия "Воля" призоваха за промяна, а не за подмяна на статуквото.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за подземното богатство, а утре се очаква да бъде обсъдена и оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов.

След двучасово заседание народните представители напуснаха Партийния дом през задния вход.

Втори ден продължават консултациите между ГЕРБ и "Обединени патриоти" за ключовия политически въпрос - ще събере ли управляващата партия необходимите 120 гласа, за да внесе в деловодството на парламента проекта си за нова Конституция.

Според непотвърдена информация, НФСБ дава подписите си, но ВМРО остава с условието - ще подпише, ако се приемат и техните предложения, сред които - образователен ценз за гласуване, военна служба, разширяване президентските правомощия.

Управляващите имат 116 гласа, трябват им още 4, които биха могли да дойдат от независимите депутати, които са 9 на брой.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Трудно е наистина,но вярвам в добрия изход на нещата... Сигнализирай за неуместен коментар