Радев: Незабавна оставка, бягството няма да ви спаси от позора

Очаквам от българския парламент да не влиза в ролата на обслужващ персонал, заяви президентът

02.09.2020 | 09:54 Редактор: Юлия Христова

Бягството няма да ви спаси от позора! С тези думи президентът Румен Радев се обърна към депутатите от ГЕРБ, които напуснаха пленарната зала в началото на обръщението му.

"Не съм във възторг, че съм в НС в тази обстановка, но както мен, така и вас гражданите са ме избрали, за да ги представлявам. Напускането е показателно. Обръщам се към вас, защото в дълбоката криза и растящата дистанция, именно НС е институцията, която прояви отговорност в решенията си за гражданския мир и бъдещето на България. Преди година се обърнах към НС и очертах ситуацията - необузданата корупция. Посочих пътища за решаване на проблемите, повече прозрачност и укрепване на пряката демокрация, подобряване на бизнес средата. Призовах парламента към действия за постигане на това. Ясно заявих, че времето за промяна изтича", заяви държавният глава. 

"Призовах парламента да концентрира усилията си върху важните за страната решения. Думите ми бяха пренебрегнати, но днес улицата е пълна с възмутени и загрижени за бъдещето на страната хора", допълни той. 

Президентът говори още за порочно изхарчени милиарди, гневни хора, намалено доверие и обществените процеси.

"По-разочароващото от загубата на доверие е загубата на достойнство. След два месеца на нестихващи протести, тежка дискредитация в световните медии, диагнозата е окончателна. Очаквам от българския парламент да не влиза в ролата на обслужващ персонал. Не липсата на нова Конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал в управлението", подчерта Радев. 

По думите му българите ясно са заявили своята воля и оставките са неизбежни, те искат да живеят в нормална държава.

"Българският парламент е най-висшата институция в държавата, следва да е и най-уважаваната. Ако не искате да чуете мен, трябва да чуете вашите избиратели отвън и да не гласувате предлаганите промени в Избирателния закон", заяви президентът. 

"Съгласен съм да има дебати за промени в Конституцията, дебат за условия за европейски доходи, тези дебати обаче и бъдещите решения трябва да се вземат от следващото НС с нужен кредит на доверие. Има огромна обществена енергия за промяна", допълни държавният глава. 

Радев се обърна към полицията да не бъде допускано насилие, хаос и безредици.

"Последвайте волята на исканията на българите за незабавна оставка! Нямаме друг път за излизане на блокажа в държавата", категоричен бе той.  

Преди да влезе в сградата на Народното събрание, президентът Радев се обърна към протестиращите с думите: "Това е последен опит за оцеляване и той ще бъде неуспешен".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много адекватно говори Радев, дано и действията му да са адекватни в бъдеще... Сигнализирай за неуместен коментар