Премиерът в атака: БСП, ДПС, Радев и олигархията са заедно

Президентът Румен Радев е готов със своя Конституция

01.09.2020 | 12:19 Редактор: Искра Ангелова

Премиерът Бойко Борисов увери, че ГЕРБ ще събере необходимите гласове за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция. А президентът Румен Радев заяви, че и той е готов с нова Конституция и призова парламентът утре - на първото си заседание от новия политически сезон, да се саморазпусне. 

На всички стана ясно кои са сценаристите, какъв е сценарият и какво искат да направят – олигархия, Божков, Радев и всички останали. Искат насипен парламент, за да има пак кабинет тип "Орешарски". Това коментира пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов във Видин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът беше категоричен, че са изобличени лъжите, че всички искат Велико народно събрание и че ДПС подкрепя ГЕРБ. Борисов обърна внимание на участието на Христо Иванов, целящо ДПС да се прибере в лоното на БСП и Радев.

"Отидоха, подплашиха Ахмед Доган. И сега направиха какво? Отново БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно", добави премиерът. 

Министър-председателят Борисов посочи, че е станало ясно, че приказките за Велико народно събрание и за нова Конституция са били празни години наред.

"Всеки юрист знае, че това, което предложихме ние, е чернова, проект, в който всяка дума Великото народно събрание може да я промени", отбеляза Борисов и изтъкна, че проектът на Конституция е доказателство за политическа воля за рестарт.

Не на това мнение обаче е министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който е категоричен, че ВМРО няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за нова Конституция, ако не е съобразена с техните искания.

"След като сме ги обявили не сме имали коалиционна среща. Надявам се да има такава. Доколкото чувам изказвания на някои мои колеги, нещо не са много склонни да ги приемат, но аз не разбирам аргументите. Би следвало преди да се говори за събиране на 120 подписа, да има изясняване на позициите, защото аз научих за внасянето на тази Конституция два часа преди да бъде обявен проекта", коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него е трудно да се говори за компромиси. 

"Компромисите са хубаво нещо, но те не могат да се правят 4 години едностранно. Единственият компромис , който може да направим, да се направи референдум по всички предложения в Конституцията, тогава ще се види какво искат хората", допълни той.

За категорична оставка, съставянето на служебен кабинет и нови избори за пореден път се обяви президентът Румен Радев. 

"Именно тези нестихващи протести са истинския обществен вот на недоверие към правителството. Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати. Цинично е това управление, което погази Конституцията, да има амбицията да дарява на българските граждани нова Конституция.", заяви президентът Румен Радев.

Той обяви, че е готов със своя Конституция, но няма да каже какво е записал в нея, докато не види оставки. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
То има ли някой в политиката да е на мястото си и да си върши работата? Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Много точно...оставки за всички и референдум за конституцията...какво толкова го мъдрите... Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Хич не е трудно да се направи компромис и да ви премахнат всички тами да се почне начисто Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А сега...кой ще захапе повече кокала... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Уважавани господа,не ме пращайте на кръстовище със светофарна уредба,когато написаното от мен е 100% истина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Пламен
преди 3 години
Крадеца вика дръжте крадеца. Сигнализирай за неуместен коментар