Ентеровирусите - какво трябва да знаем за тях?

Този тип инфекции са най-честата причина за летните епидемии

29.08.2020 | 14:45 Редактор: Георги Камарашев

Традиционно лятото е сезонът на ентеровирусните инфекции. Тази година обаче болните от така наречената "болест на мръсните ръце" са доста по-малко.

Според специалистите това се дължи на предприетите строги хигиенни мерки заради пандемията от Ковид 19. Ентеровирусите обаче съвсем не са безобидни и могат да провокират отключването дори на диабет. Срещу тях няма открити лекарства или ваксина. 

Няколко милиона деца по цял свят страдат от диабет тип едно. Преди 60 години за първи път се прокрадва хипотезата, че при най-малките заболяването започва с типичния вирус Коксаки. 

"Инфекцията тръгва с болки в гърлото, висока температура – до 40 градуса, обриви по дланите, ходилата и в устата. Обикновено се случва в разгара на лятото. Не всички инфектирани обаче развиват напълно белезите, по които се разпознава вируса", заяви вирусологът доц. д-р Николай Петров от департамента по "Природни науки" към НБУ.

По думите му ентеровирусната инфекция не трябва да се подценява.

"Те го наричат летен грип. То не е летен грип, то е ентеровирусна инфекция, което съвсем не е безобидно. Причинява доста сериозни болестни състояния като енцефалити, кардиомиопатии тоест на сърцето, на мозъка. Това са много сериозни заболявания. Тоест, не може да кажем един прост летен грип, който протича за три-четири дни до една седмица", обясни специалистът.

Коксаки вирусът е познат от десетилетия, но за него не се говори много. Заболяването е заразно. Характерен е синдромът "ръка-уста-крак". Предава се по фекално-орален път чрез пряк контакт.

"Миналата година имаше много случаи не само на деца, а и на възрастни – "уста, длани, ходила". Това е заболяване, което Коксаки причинява с мехурчета по ръцете, температура. Тази година няма. Или по-скоро ние сме вече отклонили потока от други заболявания от нашето отделение, тъй като не можем да извършим такава изолация на хората, за да боледуват, а само Ковид-19 пневмонии", заяви д-р Петър Петров, началник на отделение по инфекциозни болести В УМБАЛ "Св. Анна" – София. 

Ентеровирусните инфекции са най-честата причина за летните епидемии. Пикът им е от август до октомври.

"Междувременно имат свойството да атакуват сърдечния мускул. Ако вирусът се запази дълго време в кардиомиоцитите, се налага трансплантация на сърце. Освен това вирусите причиняват диабет, тъй като бета клетките, които произвеждат инсулина са потънали нервни клетки",  обясни акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН.

От няколко години учени в Българската академия на науките под ръководството на академик Ангел Гълъбов работят върху създаването на лекарство срещу ентеровирусите. Лечението е изключително трудно, защото тези микроби притежават най-високата изменчивост позната в природата и са устойчиви на всички видове лекарства.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК