Ескперти: Живеем в политическа конфронтация от години

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Анастас Стефанов

20.08.2020 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова

43 дни на антиправителствени протести у нас. Техните искания са напълно непроменени, а а именно - оставка на правителството, на главния прокурор, машинно и дистанционно гласуване, предсрочни избори и свикване на ВНС за промени в Конституцията. Но какво смятат политолозите?

"Властта води война с всички средства и те са позволени, откакто съществува отношението "власт". Свидетели сме на една крайно обострена обществена среда, радикализация, която съвсем умишлено беше водена и градираше, за да се стигне до такава степен на политизация, че да изчезне диалогът. Имаме революционна обстановка, в която един конституционен дебат има отказ да се води. Не е невъзможен да се води, но има отказ, и то от страна на президента", каза политологът Цветанка Андреева за "Денят ON AIR".

Според другия политолог - Анастас Стефанов, политическият диалог през последните години не се характеризира с изключително високо ниво.

"Ние функционираме в режим на политическа конфронтация от години, която замества дефицита на политическия диалог, така че не е много изненадващ режимът, който е в момента. Да, той е с по-радикален характер, може да окачествим политическият процес като кризисен. Има отчужденост между елит и общество. Елитът трябва да се търси в институциите и от него да излиза политическата власт, насоката и движението на нашето общество, но друг е въпросът това доколко ефективно се случва", коментира Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Андреева смята, че конституционният дебат не е нещо, което е кротко и мирно.

"Това често е един много остър сблъсък на различни виждания за настоящето и бъдещето. Идеята да се зачеркне полето на конституционния дебат е да бъде заменен от един хаос", допълни тя.

Стефанов припомни, че само преди месец имаше и вот на недоверие.

"Създателите на настоящата Конституция къде закономерно, къде умишлено, са предвидили това квалифицирано мнозинство, за да не може току-така да се посяга на основния закон. Злините на политическия процес далеч не се крият зад буквите на сегашната Конституция, те са крият в детайлите. Много е важно кой е по върховете на институциите, кои са хората в парламента, които произвеждат това законодателство. Защо парламентаризмът в България е доведен до тези ниски нива", каза още политологът.

Според него през последните десетилетия сме свидетели на процес, който е натрупал образа на парламента като един всеобхватен образ на лошия елит.

"Това е процес, който през последните 30 години, тази институция от различните правителства е била изпомпвана - дали от Министерския съвет, дали от различни лобистки закони, прокарвани от група народни представители", категоричен е Стефанов.

Цветанка Андреева подчерта, че има неща в Конституцията, които трябва да бъдат "пипнати".

"Тя не се спазва, не се използва с дух и съдържание. Ние виждаме парламент с ниско доверие, защото центърът на властта често се измества от парламента. Там няма ярки политически сблъсъци, които трябва да са много характерни за живота на парламентаризма. Институциите деградират, особено към края на един мандат. В момента Радев, ако цели да има правителство, той трябва да знае, че неговият кабинет може да бъде само служебен, не политически. Няма как той да има легитимна власт в нашата страна, ако ще прави политически кабинет", добави тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
добре че не сме агресивен народ, защото щеше да стане някоя гражданска война. Сигнализирай за неуместен коментар