Рашидов: БАН е институция за наука, не за шантаж

"Нима не е посегателство обсебването на кръстовища", попита той

20.08.2020 | 12:48 Редактор: Ивет Арабова
Рашидов: БАН е институция за наука, не за шантаж

БАН е институция за авторитетна наука, а не за политически шантаж. Това каза Вежди Рашидов, академик на Международната академия по изкуствата в Москва, член на Европейската академия по изкуствата в Париж, член-кореспондент на Българската академия на науките и почетен професор, съобщиха от Комисията по културата и медиите.

"Заставам категорично зад Отвореното писмо на свободните учени от БАН проф. Симеон Съйнов и ст.н.с.д-р Георги Райчевски и се противопоставям на опитите името на Академията да бъде използвано за политически натиск и шантаж“, заяви Вежди Рашидов.

"На протестите днес аз не виждам да присъстват българските лекари, които месеци наред денонощно работят за предпазване и лекуване на българските граждани от коронавируса, не виждам нито един от големите и достойни български творци, които се борят за запазването на българския дух и на българската култура в трудни дни на пандемия, не виждам българските инженери и работници от предприятия, не виждам и земеделците, които са на полето и събират житото, за да имат и през тази зима българите своята прехрана, не виждам българските учители, които се подготвят за новата учебна година и на които разчитаме за образованието на нашите деца, както не виждам и големите българските учени, благодарение на които българската наука се развива така, че да е уважавана в Европа и света“, каза още Рашидов.

"Не бих могъл да приема, че една група хора, някои от които с неясни биографии, си позволява да си присвои понятието "народ". Тогава трябва да си зададем въпроса другите какви са - не са ли народ? Кое е народът - протестиращите по площадите или тези, които всеки ден са на работните си места. За да имаме народ, са необходими работещите и градивни хора, а не хора, които от сутрин до вечер демонстрират агресия, цинизъм, вдигайки бесилки и носейки ковчези за бъдещето, които окупират незаконно градове, които нападат брутално майки с деца, чупейки имуществото им. Недопустимо е поругаването на сгради паметници на културата, като ги обстрелват с яйца и домати. Тези продукти не са оръжия срещу сгради, а биха послужили за храна на нуждаещите се. Ами, спирането на метрото не беше ли вандалски акт, който хвърли в ужас и стрес гражданите на София. Нима не е посегателство обсебването на кръстовища, които принадлежат на всички, търкалянето на парапети, пейки и кашпи, барикадирането на възлови места? Навсякъде по света собствеността е неприкосновена. Не за това съм живял и работил близо 70 години. Благодаря за такава "демокрация“, посочи той.

"Работата на БАН е да излезе от старите наследени привички и да влезе в ролята си на свободна научна организация, подмладена, енергична и жива, каквато всъщност е създадена някога. Именно затова подкрепям демократично мислещите учени и заставам до тях без политическите си пристрастия“, заяви Рашидов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК