Ще доведат ли протестите до анархия в държавата?

Коментар на политолога доц. Стойчо Стойчев и социолога Светлин Тачев

18.08.2020 | 21:33 Редактор: Виктория Гетова

Къде е границата между гражданското неподчинение и нарушаването на закона?

"Трябва да се разделят протестите на две - активните протести срещу институциите и политическите сили, и другите, които пречат на гражданите да водят нормален начин на живот", посочи политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него блокирането на улици и булеварди има силно въздействащ ефект, но когато това стане ежедневие вече придобива измеренията на тормоз.

Стойчев определи действията на протестиращите като самоправство, след като той самият стана обект на словесни нападки от страна на протестиращите през изминалата вечер.

"До този конфликт се стигна поради липсата на полиция. От началото на протестите виждам странни действия, от страна на органите на реда", каза още социологът Светлин Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него вина трябва да се търси и у двете страни.

"Полицията не трябва да допуска да има блокади, тъй като те са напълно незаконни. Органите на реда трябва да въдворяват ред", допълни Стойчев.

По думи на Тачев ситуацията с протестите се преексопинира.

"В Европа можем да наблюдаваме много по-тежки форми на протести и безредици, като жълтите жилетки във Франция, които запалиха центъра на Париж. Подобно нещо в България би станало много трудно", каза още Тачев.

Стойчев смята, че блокадите настройват нормалните хора срещу протеста, а според Тачев за властта е по-лесно да остави да има конфликт между гражданите. Двамата гости са на мнение, че настроенията на избирателите са настроени към извънпарламентарни кандидати, тъй като гражданите търсят нещо ново.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 3
Боцмана
преди 3 години
Знаете, че няма арменец миньор , но вече знаете, че има арменец комунист. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 9
БУДЕН !
преди 3 години
Всичко казано от доц. Стойчо Стойчев, е абсолюрно правилно и точно! За мен , и за много други граждани които спазваме законите на държавата, протестиращите на жълтите павета са нарушители на закона! Това не е мирен протест, това се нарича ВАНДАЛЩИНА, да хвърляш домати, яйца, боя, стъклени бутилки, да пиеш бира, да чупиш пейки, да влачеш контейнери и да блокиташ квартали, улици , мостове, това са ВАНДАЛИ, а не тъй наречените млади "ИНТЕЛИГЕНТНИ" протестиращи хора! Това са заблудени хора!!! Сигнализирай за неуместен коментар