Концесионери предлагат спасители с джетове по неохраняемите плажове

Предстои идеята да бъде обсъдена с Министерството на туризма

19.08.2020 | 14:00 Редактор: Ивет Арабова

Концесионери с предложение до Министерството на туризма да осигурят спасители и на неохраняемите плажове с джетове. Идeята идва след поредица от инциденти, при които летовници се удавиха в морето на ивици без спасители. Спасителите са убедени, че има вариант да се осигури помощ дори и на неохраняеми плажове. 

"Това дете, което се удави в съседство до мен, на четвъртата минута е било забелязано над водата. Аз направих един експеримент с мой спасител. Необходимото време за качване върху носилката за водно извличане - бяхме на втората минута тука със спасителя и удавника", обясни концесионерът на плаж Крайморие - Николай Димитров.

Морските гардове демонстрираха как за минута и половина с джет могат да изминат разстояние от 500 метра и да стигнат до най-близката неохраняема ивица.  "Колкото и да е добър, един плувец ще го мине разстоянието за много по-голямо време, а връщането с пострадалия ще е за още по-голямо", смята старши спасителят Васил Алексиев.

Това лято заради пандемията от Ковид-19 на плажовете е забранено първа помощ да се дава в пряк контакт. Предложението водното спасяване да се поеме от концесионерите на най-близкия плаж, предстои да бъде обсъдено с Министерството на туризма. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК