Първите 8 км от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца

498 милиона евро е стойността на проекта

16.08.2020 | 12:06 Редактор: Юлия Христова
Първите 8 км от третата линия на метрото ще бъдат пуснати до края на месеца

Първите 8 километра от третата линия на столичното метро ще бъдат пуснати в експлоатация до края на месеца, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че е готов и вторият участък от 4 километра в район "Овча купел", по който ще започнат единичните изпитания на влаковете. 498 милиона евро е стойността на проекта, като 312 милиона евро са безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, припомни столичният кмет пред БНР.

"Очакваме до края на месец август първите 8 километра – в участъка от "Красно Село" до "Владимир Вазов" да бъдат пуснати в експлоатация. Това е един от двата етапа, който изпълняваме в рамките на този програмен период с финансиране от Европейската комисия , от оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура“ и сериозното съфинансиране от страна на Столичната община и държавата“, каза столичният кмет и продължи:

"Общо в двата етапа очакваме около 110 хил. пътници на ден. Намалението на изхвърлените вредни емисии очакваме да бъде над 11 хил. тона годишно. Разбира се намаление на трафика по трасето около 25% и намаление на броя на автомобилите, това е една от основните ни цели", посочи още Фандъкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК