Спирането на метрото: Две повдигнати обвинения и трети издирван

"Може да всее страх и паника в пътуващите", посочи директорът на СДВР

21.07.2020 | 10:35 Редактор: Наталия Тотева
Спирането на метрото: Две повдигнати обвинения и трети издирван

Повдигнати са две обвинения на двама граждани и се издирва още едно лице след аварийното спиране на метрото по време на вчерашните протести в София. Това стана ясно на брифинг на СДВР, с участието на Районната прокуратура и "Метрополитен".

На 20 юли след призив на протестиращите за блокиране на институциите, трима граждани са натиснали бутони за аварийно спиране на метростанция "Климент Охридски". Един от тях е задържаният по-късно бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов, който впоследствие беше освободен от ареста.

"Изключено е електрозахранването от трима граждани. От видеозаписите, които са ни предоставени около 19 ч., е установено едно от лицата, което напълно отговаря на записите, снети от охранителните камери. Лицето е отведено в Първо районно за изясняване на съпричастността към това хулиганско действие. От момента на ограничаването на правото му на свободно придвижване е издадена заповед за 24 часа задържане", обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиийски.

"На по-късен етап е установено и другото лице, което напълно отговаря от записите на охранителните камери", добави той.

По думите подобно действие застрашава живота и здравето на гражданите.

"Като се изключи електрозахранването има данни, че едната от мотрисите е останала вътре в тунела. Това при всички положения може да всее страх и паника в пътуващите", посочи директорът на СДВР.

Според Хаджийски това по никакъв начин не кореспондира с демократичните ценности и справедливите искания на протестиращите.

Двама са задържаните, наложена е парична гаранция от 1500 лв. Хаджийски заяви, че по негова информация всички процесуално-следствени действия са били извършени в присъствието на адвокат.

Образувано е досъдебно производство въз основа на събраните доказателства: протоколите за разпит на свидетели и видеотехническата експертиза.

"Нашето метро - първата и втората линия - са т. нар. открит тип метра. В края на този тип метра на пероните има бутон "безопасност". Той е достъпен както за служебни лица, така и за пътници. Досега имаме няколко случаи на задействане в критични ситуации. Това трябва да се прави, когато има потребност. Такава потребност вчера не е имало", коментира директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Метрото не е играчка, подчерта той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е верно страхотна простотия. Някой може да се паникьоса и да стане сакатлък... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Как не са яли бой не знам Сигнализирай за неуместен коментар