Нова блокада в сърцето на София, заканват се протестиращите

12 задържани, съставени са актове за нарушение на обществения ред

07.08.2020 | 13:54 Редактор: Искра Ангелова

На 30-ия ден от антиправителствените протести и след седмица на блокади, трите палаткови лагера в София бяха премахнати от МВР. Малко след 4 ч. сутринта всички блокади на ключови кръстовища в София бяха отстранени, а общественият ред – възстановен.

"Навлязоха сред протестиращите и започнаха да ни обясняват, че трябва да освободим пътното платно и ще ни съставят актове", каза жена от протестиращите.

Вера Иванова от "Системата ни убива" сподели, че полицаите са направили блокада около тях и с мегафони са крещели да освободят платното. 

А междувременно протестиращите започнаха изграждането на нов палатков лагер пред президентството. Вече има изградени няколко шатри.

Майките на деца с увреждания, които имаха палатков лагер пред Софийския университет, се преместиха пред Министерския съвет. Те разположиха палатките си пред Бившия партиен дом.

12 лица са задържани, съобщиха от МВР. В Първо районно управление им бяха съставени актове за нарушение на обществения ред. 

"Днес в 04:30 тази сутрин униформени служители на жандармерия и полиция ни събудиха и ни казаха че вършим нарушение по закона за пътищата, помолиха ни да се махнем от пътното платно. Ние отказахме, като след известна пауза ни отстраниха", сподели арестуваният Камен Канев.

"Фалшивият претекст, че се нарушава закона за движение по пътищата. Обградиха със сили на реда, след което прогониха протестиращите и започнаха да разбутват палатковия лагер", коментира един от организаторите на протестите - Арман Бабикян, който също беше арестуван.

А от полицията обясниха, че има нарушаване на обществения ред и ситуацията трябва да бъде нормализирана.

"Разпоредихме на протестиращите да напуснат пътното платно и да приберат всички предмети. След толкова дни на протести, в СДВР последната една седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Дори едната е с 422 подписа", заяви зам.-началникът на "Охранителна полиция" - СДВР ком. Тони Тодоров.

Протестиращите са готови да вдигнат нови палаткови лагери и да продължат с блокадите.

"Ще бъдат възстановени както протестите, така и палатковите лагери", категоричен е организаторът на протеста.

След като блокадите паднаха, в знак на протест недоволните отново се събраха под прозорците на властта, за да поискат оставката на кабинета "Борисов 3".

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 3 години
Наглостта на протестиращите русо-роби е индикация за тяхната политическа неграмотност. Тези *** никога няма да разберат, че политическото развитие на света се определя не от примитивна Рус, а от космическата военна сила САЩ. В близкото бъдеще предстоят съдбовни събития за човечеството, когато светът ще се избави от феодалните диктатори угнетяващи милиарди хора по света.а надеждата на отрепките на съветския комунизъм за изваждане на Европейска България от ЕС и НАТО е истинско малоумие... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
не е важно да е кръс
преди 3 години
а да им се надува главътъ на НАГЛОСТИНИТЕ Сигнализирай за неуместен коментар