Протестиращи за акцията с палатките: Изманипулираха ни, нарушиха ни правата

"Това не е краят на протестите, а началото на следващата им фаза", заяви Мая Манолова

07.08.2020 | 08:13 Редактор: Искра Ангелова

Полицията премахна палатковите лагери в София. Операцията е започнала малко след 4 часа. Засилено е полицейското присъствие. Жандармерия има по цялото протежение на бул. "Цариградско шосе" в района на Орлов мост, както и в района на ректората, където са майките от "Системата ни убива".

По техните думи около 04:30 ч. палатките им са били раздигнати, за да може да бъде възстановено движението.

"Беше нарушено правото ни на протест, което е гарантирано от Конституцията. Бяхме изманипулирани под предлог, че нарушаваме Закона за движение по пътищата, който е подчинен на Конституцията. Тя е по-висшият закон. Бяхме излъгани, че който остане на платното, ще му бъде съставен акт. Казах "Добре, пишете ми акт", при което ми беше заявено "Не, няма да ви бъде съставен акт, ще бъде задържан за 24 часа", разказа един от протестиращите в ефира на "България сутрин".

Общественикът и политик Пламен Даракчиев също е бил задържан.

"Човекът е на инсулин, не му беше даден шанс да си го вземе от палатката. Дори я изхвърлиха заедно с инсулина", добави събеседникът.

Друг протестиращ твърди, че някои хора са отведени в ареста, след като са били хванати за ръцете и краката.

Те са категорични, че ще продължат с акциите си на различни места в София и това не е краят за тях.

"Има задържани в 1 РПУ. Група адвокати сме тук от 2 часа, няма никаква възможност да бъде осъществено тяхното законово право на адвокат при задържане. Арестуваха ги на Орлов мост преди 2 часа. Дойде екип на Спешна помощ за един от задържаните. Твърди се, че за Манол Глишев. Нямаме никаква информация за тяхното здравословно състояние", сподели Мая Манолова пред Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че около 04:00 ч. са се свързали с нея, за да я информират за ситуацията.

"Около 04:30 бях на палатковите лагери. Беше отстранен специализираният транспорт - емблематичният микробус на майките от "Системата ни убива". Това са мутренски похвати, полицаите не са виновни, те извършваха полицейска акция. Това не е краят на протестите, а началото на следващата им фаза", категорична е Манолова.

Тя отново подчерта, че полицаите не могат да арестуват хора без да имат право на адвокат.

При освобождаването си от ареста Арман Бабикян пък заяви, че са задържани още трима души. 

"Казаха ми, че не изпълнявам полицейски разпореждания. Хората, които защитават правата си, няма какво да губят. Властта има какво да губи", заяви той.

Десетимата задържани напуснаха 1-во районно управление и бяха посрещнати с аплодисменти. А адв. Хаджигенов и другите адвокати, които са част от протестите, ще помогнат на протестиращите да обжалват актовете си.

Гражданката Биана Алексиева е внесла подписка в Административен съд - София, а по-рано и във ВАП.

"Не ни разбирайте погрешно, ние не сме против протеста, не сме против промяната, но искаме това да се случи по правилния и законен начин. Не желаем анархия и безредие. Не искаме нашата енергия да бъде употребявана. Протестът беше опорочен", сподели тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
1 rate up comment rate down comment 0
Баро
преди 3 години
Да Да вярно е И на мене също ми пречат Айде марш на село всички до един Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 0
namelesswatcher
преди 3 години
Полицията измете протестиращите защото пречи ли на движението А кога ще измете с******** та Защото и те пречат на движението ми Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
Пацо
преди 3 години
Полицията наруши Закона, като не освободи кръстовищата още в началото на беззаконието. Протестирам срещу "политическата коректност" на Борисов - измъчи маса народ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Warrezz
преди 3 години
Кой ви е нарушил правата бе безделници прости? А вие с какво право блокирате центъра на европейска столица? Много отдавна полицията трябваше да ви измете оттам!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Ама не може така да пречат на движението, това е наглост! Сигнализирай за неуместен коментар