10 млн. лв. държавна помощ за туризма, екскурзоводите не са включени

Премиерът Борисов прие протестиращите туроператори

03.08.2020 | 14:10 Редактор: Юлия Христова

10 милиона лева от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от Ковид-19

Премиерът Бойко Борисов прие протестиращите туроператори от Обединение "Бъдеще за туризма". На срещата присъства и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. 

Всяка фирма ще може да кандидатства за помощ, равняваща се на 10% от миналогодишния оборот. Екскурзоводите обаче не попадат в тази финансова инжекция. За тях се предвиждат социални мерки, за които е предвиден облекчен режим на кандидатстване.

Министър Николова отбеляза, че отпуснатите средства са глътка въздух, макар да не са достатъчни.

"Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерството на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката", поясни премиерът Борисов пред представителите от туристическото обединение.

Министър-председателят отбеляза още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените 1,8 милиарда лева по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата присъства и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК