България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Рачев: Ковид-19 го няма сред природата, смъртността е спаднала двойно

"Изоставаме катастрофално по отношение на международния туризъм", алармира климатологът

03.08.2020 | 08:35 Редактор: Виктория Гетова

Големите надежди на обърканото от коронавирус лято са то да продължи максимално дълго, за да може да компенсира икономическите щети и онези, които сериозно разклатиха сферата на туризма. Дали ще се запазят горещините от края на юли и докога - темата коментирахме в студиото на "България сутрин".

"Горските пожари са нормални за България, особено през това време на годината, когато са най-сухите месеци. Очаква се валежите да бъдат в норма в източната част на страната. Юли месец си отиде ужасно сух за долното поречие на река Марица и Тунджа. През август предстои разделение на Източна и Западна България. В Западна България ще вали нормално и малко повече, а в Източна ще е отново сухо", обясни климатологът проф. Георги Рачев в "България сутрин".

Преди дни туристи сигнализираха, че във водата и на брега на плаж "Иракли" има мазни бели топчета. От Морската администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби. Палмовото масло не вреди на популациите, това е заключението на експертите. 

"Замърсяването на водите е част от действителността, тъй като трафикът в Черно море не е малък. В открито море редица кораби мият своите танкове и това стига и до нашето крайбрежие. Има служба, която следи и трябва да глобява такива кораби", добави още проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи през последните дни температурата на морската вода е достигнала 28 градуса, тъй като има пренос от изток, който придържа топлата вода към крайбрежието.

"По-страшно е положението в българските реки. Те бяха унищожени по отношение на движението на рибите и заблатяването", посочи още проф. Рачев.

Според климатолога, що се отнася до чистотата на водите, положението е още по-тежко - глобите били смешни, a контролът не бил добър.

"Река Дунав отводнява половин Европа, климатолозите я наричаме "клоаката на Европа". Особено лятото, концентрацията на замърсителите рязко се увеличава", изтъкна той.

Проф. Рачев коментира и как изолацията по време на пандемията повлия на природата. Според него морето е чисто, а плажът е пълен с български туристи.

"Ние изоставаме катастрофално по отношение на международния туризъм и около 2 млн. чужди туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят чуждите туристи", каза още той.

Климатологът посочи, че до този момент смъртността от Ковид-19 е спаднала двойно поради различни фактори. И добави, че е възможно лятото и горещините да убият коронавируса.

"Продължавам да следя цялата информация, която се отнася за Ковид-19 в естествени условия. Сред природата вируса го няма", заяви още проф. Рачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
5 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Трябва да се завиши контрола и редовно да се събират глобите...както всичкиостанали глоби...искаш документ някакъв от държавата проверка и ако имаш нарушения плащаш и тогава получаваш това което искаш... Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
Трябва да увеличат глобите на нарушителите Сигнализирай за неуместен коментар