Сигнал на туристи: Мазни топчета във водата и на брега на "Иракли"

От Морска администрация обясниха, че това е палмово масло, вероятно от преминаващ кораб

31.07.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

Замърсяване на плажа "Иракли". Туристи сигнализираха, че във водата и на брега има мазни бели топчета. От Морска администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби. 

"Това ми прилича на свинска мас, но по принцип е палмово масло. Много приятели ни съобщиха за мъртви делфинчета на плажа и естествено се притеснихме, защото си правим замъчета с пясък с децата", сподели туристът Иван Илиев.

Летовници са събрали близо 350 кг. от палмовото масло, а замърсяването било от Обзор до "Иракли". Оплакват се, че плажът и морето миришат лошо.  "Забелязваме как двойка делфини постоянно идват на плажа предполагам, че си търсят бебенцетата. Имаме предположение, че заради замърсяването във водата се случва това", сподели туристката Лилия Иванова.

От "Басейнова дирекция - Варна" и Морска администрация са извършили проверка. Според експертите замърсяването на плажа вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби. Палмовото масло не е вредно и не вреди на популациите е заключението на експертите. Туристите обаче са притеснени. От Морска администрация уточниха, че дори да бъде установен корабът не се касае за нарушение на международните правила. Тъй като плажът в "Иракли" не е отдаден на концесия, е издадено предписание на Община Несебър да почисти ивицата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК