Марияна Николова: Германските туристи имат голямо желание да почиват в България

Министърът на туризма ще се стреми към привличане на чужди пазари

31.07.2020 | 16:49 Редактор: Виктория Гетова
Марияна Николова: Германските туристи имат голямо желание да почиват в България

Обнадеждени сме от факта, че германските туристи дават сериозна заявка да посетят Северното Черноморие. Това заяви на пресконференция в к.к. "Златни пясъци" край Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, предаде "Фокус".

Министър Николова допълни, че ще се работи и с фокус към привличане на други пазари, с цел да облекчи влизането на туристите в страната. Като пример, тя даде Прибалтика, където ще бъдат обсъдени вариантите за отваряне на границите, като по този начин се даде възможност да влизат туристи от тези държави, чрез представяне на отрицателен тест за Ковид-19.

"Подкрепих идеята да има дипломатически представители, които да са търговски аташета на подчинение към Министерство на туризма. Tази седмица ще определим държавите, в които би могло да се предложи назначаването на такива служители, които да имат постоянен мандат", разясни още министър Марияна Николова.

На въпрос дали има данни за фалирали хотелиери, Марияна Николова заяви, че има обекти, които са затворили след отварянето си.

"Предстои среща на представителите на туристическия бранш с Асоциацията на банките, тъй като кредитирането, което в момента им се предлага не е толкова дългосрочно. Хотелиерите искат по-дълъг срок по отношение на плащанията, тъй като големите туроператори ги притискат", подчерта министър Николова.

По отношение на зимния сезон, вицепремиерът заяви, че се разчита изключително много на британските туристи.

"Предстои среща с британското посолство, за да разберем какви са възможностите за падане на ограниченията. Не може заради един случай в Банско да се прави извод, че британските туристи не искат да дойдат при нас. Напротив, ние сме в отлични дипломатически отношения с Обединеното кралство. Работим изключително активно да уверим британското правителство, че техните граждани могат да почиват спокойно в нашите курорти. Те са много важни, особено за зимния туризъм, но са желани и на Северното Черноморие", каза в заключение Марияна Николова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК