България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Равносметката: Извънредно положение, оставки и два вота на недоверие

Коментар на депутатите Александър Сабанов, Спас Гърневски и Иван Иванов

31.07.2020 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова

Тежка парламентарна сесия, белязана от два вота на недоверие, обявяване на извънредна епидемична обстановка, няколко гласувани оставки и рокади в кабинета "Борисов 3". Но как депутатите видяха своите работни месеци?

"Интересни времена бяха, кризата с Ковид-19 беше ново нещо както за света, така и за България. В първите месеци, когато започна кризата, България се справи много добре. Но, за съжаление, между избора от това дали България да има тежка икономическа криза и да се разпуснат мерките, наложени от правителството и Щаба - доведе до това да се покачва броят на заразените, което е проблем. Но през изминалия сезон работата на парламента беше ползотворна. Не липсваха скандали и оставки, но това е политическият живот", обобщи депутатът от ВМРО Александър Сабанов в ефира на "България сутрин".

Според Спас Гърневски от ГЕРБ, коронакризата и извънредното положение, което беше въведено, са изпитание, но не са най-важното. 

"Управляващото мнозинство изпълнява своята програма, с която е дошло на власт и до края на мандата ще си изпълни програмата. Имаме 3 пъти по-висок БВП спрямо 2014 г., когато БСП управляваха с Орешарски. Имаме 3 пъти по-високи доходи, както социални разходи и стабилен фискален резерв. Беше намален външният дълг, стабилен икономически ръст...", коментира Гърневски.

По думите му това са безспорни успехи за авторитета на правителството и лично на премиера Бойко Борисов.

"Нашата равносметка е, че колегите явно живеят в паралелна реалност и не виждат какво се случва навън, не виждат оценката на обществото за това, което те са сътворили за последните 3 години и половина. Няма как да дадем положителна оценка за това, което те са работили и оставят като наследство, при положение, че цялата държава е на крака и иска оставката на правителството", подчерта депутатът от левицата Иван Иванов.

Той смята, че последният политически сезон е бил пропит от скандали и корупцията е белегът, който остава най-вече.

"Именно заради това беше и този вот на недоверие, който беше отхвърлен, защото те имат мнозинство, което крепи тази корупция. Нито е ясно тези пари, които ЕС отпуска, по какъв начин се харчат, нито е ясна тяхната гаранция. Никой не дава обяснения защо финансовият министър беше изгонен от поста му", добави Иванов.

Според Сабанов най-лесното, което може да се направи, е да се хвърлят оставки сега и да се хвърли държавата в хаос. 

"Ясно е, че държавният глава има желанието да направи служебен кабинет, с който да управлява. Но от тук нататък какво се случва? Бюджет на държавата не може да се приеме, ако се хвърлят оставките сега. Кой ще поеме отговорност за кризата, която идва? БСП ли, които три пъти фалират държавата? Не видях протестиращите да се радват на Корнелия Нинова. Те искат промяна в Конституцията", настоя народният представител от ВМРО.

Гърневски пък категорично заяви, че в момента ще е национално предателство да има извънредни избори в условията на разрастваща пандемия. 

"Икономическите резултати от тази пандемия се задълбочават. Трябва национално отговорно поведение от всички - от президента до управляващите", подчерта той.

Иванов коментира думите на депутата от ГЕРБ и заяви: "Преди да критикува - трябва да погледне в собствения си двор, защото там нещата не са никак розови. Най-добрият изход от тази ситуация е да подадат оставка. Дори не съм убеден, че и тя би ги спасила. Те са с етикет "корупция".

Депутатът от БСП обвини Гърневски, че е възхвалявал БКП, на което получи отговор: "Г-н Иванов си позволи да лъже по телевизията. Предупредих от парламентарната трибуна - който твърди, че имам стихове за възхвала на БКП, да ги донесе. До една седмица, ако не представите на Bulgaria ON AIR мое стихотворение за БКП, в началото на сезона ще се видим в Районния съд."

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК