Глас от БСП: На протестите виждаме силата на младите

Според Веска Ненчева трябва да има добре обмислена промяна в системата на образованието

30.07.2020 | 21:49 Редактор: Ивет Арабова

22 дни в София, градове от страната и в чужбина българи протестират с искания за оставка на правителството. От 1 август депутатите излизат в летния си отпуск. Каква е равносметката от политическия сезон? 

"Онова, което обществото очакваше, не се състоя. Радвам се, че хората отстояват това, в което вярват. Адмирирам автентичността на протестите, виждаме силата на младите, от която обществото имаше нужда", каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП Веска Ненчева.

По думите ѝ коронакризата е върнала част от младите хора, които са работещи и учещи в Европа.

"Проблемът не е в липсата на лидер на протестите, водеща е идеята за осъзнатото гражданско присъствие. Протестът е и отговорност. Работата в българския парламент не може да бъде определена като удовлетворяваща", коментира Ненчева.

Според нея социално-икономическите мерки трябвало да се дадат навреме и да бъдат по-големи. Депутатът от левицата отбеляза, че българското правителство не е успяло да реагира на кризата.

"Всеки един ден е затрупан с пореден скандал. Това говори за липсата на стратегия и липсата на държавническа политика. Виждате как се разпределя държавният бюджет. В някои от месеците започва едно нелогично раздаване на пари за определени общини - това не може да е политика на обгрижване", подчерта Веска Ненчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че изглежда несериозно решението да се хвърлят милиони и за едно лято да бъдат изградени детски градини в столицата.

"Преди 2 седмици един от зам.-министрите на образованието заяви, че все по-голяма е вероятността учебната година да не започне присъствено. Кризата от началото на март даде възможност да лъсне всичко, което не се случи в образованието. Промяна в системата на образованието трябва да има, но тя да е добре обмислена и подготвена", посочи депутатът от БСП.

Ненчева бе категорична, че системата е била пресирана, а успехът в образователната сфера тази година се дължи изцяло на учителите и родителите, както и тяхното сътрудничество. "Това не може да бъде начин на работа за следващите години", смята тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК