Вдигат с 30% заплатите на здравния персонал на първа линия (ВИДЕО)

Министър Ангелов подчерта, че до края на 2020 г. в сектора ще се отпуснат над 250 млн. лева

28.07.2020 | 11:01 Редактор: Ивет Арабова

"Страната се намира в епидемия. От началото ѝ направихме няколко извода, свързани с необходимостта от гарантиране на човешкия ресурс в здравеопазването. Трябва да гарантираме устойчивост на системата в следващите месеци. Работим и по продължаване на закупуването и осигуряване на апаратура в лечебните заведения", каза на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че над четвърт милиард лева допълнителни ще влязат до края на годината, които ще са разпределени за разходи за повишаване на възнагражденията с 30% за здравния персонал на първа линия, считано от 1 август да края на годината. Тази мярка ще рефлектира върху трудовите възнаграждения на над 6000 човека.

"Отпускаме допълнителен ресурс в размер на 11,3 милиона, като от тях 9,5 милиона ще са допълнително отпуснати на лечебни заведения за пациенти с инфекциозни заболявания. Още 2 милиона ще са разпределени за лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с белодробни заболявания. До края на годината ще се осигурят 19 милиона лева допълнително за над 70 общински болници", подчерта здравният министър.

До края на годината 126 милиона лева ще бъдат допълнително отпуснати за НЗОК. Ефектът от това увеличение ще е средно 10% на клиничните пътеки.

"Това ще доведе до увеличаване на приходите в над 350 лечебни заведения, което ще допринесе за възможности на увеличаване на възнагражденията. Предстоят срещи с БЛС, Българския зъболекарски съюз, с които ще обсъдим възможностите за увеличаване на приходите в извънболничната помощ. Всички служители в системата на здравеопазването на първа линия имат гарантирани чисто 1 000 лева - над 4 500 медици в болници, над 800 служители в РЗИ, над 2400 медици в ЦСМП. Осигурили сме ваучери за медиците на първа линия в борбата с Ковид-19 на стойност 210 лева за 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма", добави министър Ангелов.

Новият здравен министър коментира и изискването за това, че 14-дневната карантина за влизане от Турция в България отпада при представяне на отрицателен PCR тест. "Нека се съобразяваме с факта, че Турция е част от третите страни. Ние сме външна граница на ЕС. Това, което ни води за тези решения, е броят на заболелите на 100 000 души население", каза той.

Министър Ангелов посочи, че евросредствата се осигуряват по проект и имат разписани критерии, на които трябва да отговаря всеки, който ги получава.

"Тези критерии са ясни, предадени са на лечебните заведения. Всеки, който отговаря на тях, получава средствата. При последното ми посещение в Сливен разбрах, че за последния месец, съгласно тази методика, на лечебното заведение са отпуснати средства за 200 човека, а изпълнителният директор е раздал на 196 човека, тъй като всички са получили. Останалите средства ще ги пренасочим там, където има нужда, така че всеки, който е ангажиран, да получи тези 1000 лв.", коментира още проф. Ангелов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Защо трябва да стане пандемия за да се сетите да вдигнете парите на лекарите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години